BlueMoon

Yeni üye
14 Ocak 2022
2
0
0
(6) Ankara
Herkese merhabalar, 

Oyun geliştirme ile ilgili bir tecrübem yok, başlangıç aşamasındayım ama kafam biraz karışık. Bu süreci daha önce tecrübe etmiş insanlardan fikir almak istedim. Şimdiki aklım olsa şöyle yapardım, şuradan başlardım dediğiniz noktaları dinlemeyi çok isterim. Çünkü full-time işi olan bir insanım, bir şeyleri deneyimlemek kendime yeni bir vizyon açmak için zevk alacağım bir iş olan oyun geliştirmeye yöneldim fakat zamanım az ve vakit kaybetmemek için doğru yol haritası izlemek istiyorum.

Şu an blender öğrenmeye başladım, asset üretim unreal'a aktarmayı öğreneceğim. Buna gerek var mı mesela, yoksa hazır yapılarla çalışıp unreal üzerine mi yoğunlaşmalı? 
Blueprint ile mi gitmeli yoksa c++ ile mi? (Orta düzey yazılım bilgim var)
Kafamdaki ideal oyunla değil de, küçük oyunlar ile mi başlamalı?
Ana başlıklar halinde nasıl bir yöntem izlemek, nereden başlamak doğru olur?
Bu işe niyetlendiysen şunları mutlaka bileceksin dediğiniz konu başlıkları nelerdir?
Neleri bilmek gerekir.

Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkürler.
 
Oyun yapımı ile uğraşmak istiyorsan, blenderı öğrenmeyebilirsin. Hazır assetler kullanabilirsin. Nasıl bir oyun yapacağına bağlı belki hiç asset kullanmana gerek olmayacak.
Unreal engine i öğrenmeye blueprint ile başlamak daha iyi olabilir. Orta seviye yazılım bilgin eğer C-C++ ise direk c++ ile de başlayabilirsin.
Herkesin yaptığı en büyük hatalardan biri oyunu yapımı öğrenmeye kendi projeleri ile başlamak oluyor. Küçük oyunlar ve sistemler denemen daha iyi olur.
İlk olarak, youtube veya başka platformlarda kanalların veya kişilerin sunduğu derslere bak ve onları kopyala. Kodlardan bir anlam çıkarmaya çalış ve o kanalların discord sunucularına katıl ve insanlardan yardım iste(ama bu oyunu nasıl yaparım diye değil). 
Bu işe niyetlendiysen "bu iş zormuş" demek yok, sınıf kalıtım değişken gibi konuları öğrenmen gerekiyor. Sınıfların birbirleri ile olan ilişkilerini öğrenmen gerekiyor. PlayerController GameMode nedir, ne iş yaparlar gibi.
 
Anladığım kadarı ile bir hobi olarak ve asıl işin yanında ek bir uğraş olsun diye öğrenmek istiyorsun. Kafandaki ideal oyun eğer çok küçük boyutlu bir oyun değilse onu hiç bir zaman yapmayacaksındır bu şekilde. O zaman geriye tek tavsiye kalıyor: Başlangıçta küçük projeler yapmanı ve sürekli hazır assetler kullanmanı öneririm. Mesela Flappy Bird vb. basit işlevleri olan komplex olmayan şeyleri denemelisin. Yaparken çok şey öğreneceksin. Bu şekilde Unreal de kendini yeterince geliştirdiğinde ve eğer vakit te bulursan modelleme texturing ve daha sonrasında rigging ve animasyon öğrenebilirsin sırası ile. Ancak hobi boyutunda kaldığı sürece ne kadar ilerleyebilirsin bilmiyorum. Ama mutlaka güzel bir şeyler ortaya çıkar.
 
Bunu çok duyuyorum ama gerçekten imkansız mı gelişmiş dinamikleri olan bir şeyler yapmak. Söylediğiniz tarzda küçük çaplı birşey yaptım aslında az çok mantığını gördüm diyebilirim. Bu işe hobi olarak başlamak belki de bir avantaj değil midir psikolojik bariyerleri aşmak noktasında. 200 kişilik ekiplerin 5-6 yılda tamamladığı bir oyunu tek kişinin yapması muhakkak imkansızdır ama ortaya iyi kalitede prototip/demo tadında birşeyler çıkararak oradan belki destek alarak ilerleyebilmek olabilir hedefim olabilir. Bilmiyorum bu gerçekten imkansız olmamalı.
 
Bence imkansız diye bir şey yoktur. Ayrıca önceki söylediklerimin hoş olmadığının da farkındayım. Ancak hayatın gerçekleri böyle. Bunun nasıl bir şey olduğunu anlatmak için şöyle bir örnek vereyim:
Hayali tek başına "2 katlı güzel bir bina yapmak" olan bir adam düşünelim. Bu adamın öncelikle elektrik sistemleri, su tesisatı ve gider sistemleri, duvar tavan tuğla ya da örme işlerini, taban döşeme sistemlerini ve genel olarak mühendislik çizimi yapmayı ya da en azından okumayı biliyor olması gerekiyor.
Diyelim ki biliyordu zaten veya azm etti de öğrendi. Şimdi işe başlaması, her gün yağmur çamur, sıcak yaz demeden çalışması lazım. Ayrıca yapamazsın başaramazsın diyenlerle de psikolojik olarak mücadele etmesi lazım. Biraz da adamın yeteneğine bağlı olarak tabii ki bu işi başarabilir. İmkansız diye bir şey yoktur.
Farz edelim 2 senenin sonunda bina tamam. Yaptığı işin kalitesine göre oraya oturmak isteyen olabilir ya da olmayabilir. Başımıza çöker diyenler ya da bu nasıl ev diyenler de olabilir, oturmak isteyen de olabilir. Ve en sonunda bütün bu yaptıklarına ve çalıştıklarına değebilir, ya da değmeyebilir.
Şimdi düşünelim; eğer bu adam bunun yerine tahta bir kulube yapmaya kalksaydı toplam emek ve çaba ve elde edeceği fayda olarak daha karlı olabilirdi. Hatta projesini ne kadar küçük tutarsa o kadar da kolay olur.
   Eğer azimli kararlı disiplinli ve tuttuğunu koparan bir kişilikse bu adam, bence bunları başaramaması için hiç bir sebep yok. Bu özelliklerinin çokluğuna ve kuvvetine göre daha uzun sürede ya da daha kısa sürede bitirebilir. Ama yine de en sonunda bütün bunlara değebilir ya da değmeyebilir.
   Yukarıdaki bir önceki mesajımı yazarken normal her gün etrafımızda gördüğümüz kişilere göre yazdım. Ayrıca bu kişi bazı şeyleri hazır satın alabilir, arkadaşlarından yardım alabilir, bazı şeyleri başkalarına yaptırabilir etc..
    Normal herkes gibi olduğunu düşünerek  zamanım az demeni de hesaba katarak projen de küçük değilse yapamayacaksındır dedim.
   Örnek olması açısından:    Kendim orta seviyeli bir oyunu 6 ay full time sabah 4 00 akşam 20 00 çalışarak yarıya bile getirememiştim. Ama bu senin başaramayacağın anlamına gelmez.