KutayElgin

Yeni üye
7 Eyl 2023
3
0
0
(48) Muğla
Merhaba yaklaşık 3 haftadır unreal engine 5 ve c++ ile kodlama yapmayı öğrenmek için çabalıyorum fakat hala tam olarak sıfırdan basit bir oyun yapabilicek kadar gelişemedim.

Bunun sebebi özellikle türkçe olarak güncel ve tam işlevli bir kaynak bulamamam.

Bende bir elin nesi var iki elin sesi var diyerek benim gibi bu tarz konularda kendini geliştirmek isteyen ekip arkadaşları bulmak istedim.

Zaman sıkıntım yok tüm odağımı oyun geliştirmeye vermiş durumdayım.

Sizlerden ricam eğer vaktimi ve çabamı boşa harcamadan UE5 ve C++ ile kodlamada nasıl kendimi geliştirebileceğim konusunda bir bilginiz varsa lütfen bana bir fikir verin.

Ayrıca bu yollardan geçmişseniz bana tecrübelerinizden bahsederseniz çok sevinirim.

İsterseniz discord üzerinden ulaşabilirsiniz : kutayelgin

Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle kolay gelsin. Sonda söyleyeceğimi başta da söyleyeyim. Eğer C++ ilgili soruların olursa bildiğim kadarı ile discord dan cevap verebilirim. "Şununla ilgili video var mı?" gibi bir soru olmadığı sürece.
Şimdi mesajına satır satır cevap vermeye çalışacağım.
1. Bence buradaki hedef yanlış. Sıfırdan oyun yapabilecek seviye tabiri doğru değil bence. Bence şöyle bir hedef daha doğru olur "Oyun programcısı olarak profesyonel yurtiçi yurtdışı oyun şirketlerinde çalışabilecek kadar"
2. Evet türkçe kaynak yok denecek kadar az. Olan da basit seviyede. İngilizce nin sadece C++ değil Unreal için de çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Aksi çok zor olur çünkü.
3. İnşallah ekip arkadaşı bulabilirsin. Daha çok, "iyi bilen birilerinin yanına girmek" en doğrusu bence.
4. Zaman sıkıntın olmaması çok güzel. Her gün mutlaka bir süre teorik çalışmaya bir süre de uygulamaya ayır bence.
5. 
  a. Ben olsam önce C++ ta yeterli bilgi sahibi miyim diye bakar ona göre eğer değilsem C++ ta kendimi geliştirirdim. Unreal C++ daha sonra kolay gelecektir zaten. Önce saf C++ çalışmak ve geliştirmek lazım.
  b. Eğer C++ ta yeterli düzeydeysen ben önce Epic games dökümantasyon sayfalarında yer alan örnek tutorial ları yapardım adım adım. Onların youtube kanallarında da bir çok tutorial var başlangıç seviye onları izler mümkünse yapmaya çalışırdım. Daha sonra da küçük küçük oyunlar geliştirirdim assetlerine görüntüsüne bakmadan. Yani oyun karakteri falan çok önemli değil doğru şekilde kodlamayı öğrenerek küçük çaplı bir çok oyun yapmak lazım. Yaz boz tahtası gibi düşün. İnsan uğraştıkça gelişiyor zaten. Ama uygulama çok önemli onu söyleyim.
6. Tavsiye olarak şunu söyleyim. Bazı insanlar sanırım izledikleri filmlerin etkisi ile her şeyin çok hızlı ve otomatik olması gerektiği gibi bir izlenime kapılıyor ve öyle olmayınca da beziyorlar. Ne kadar iyi olursa olsunlar tanıdığım tüm programcılar düzinelerce hata yapıyorlar, bazen yaptıklarını siliyorlar ve kodlarında abukluklar çıkabiliyor. Sürekli dökümantasyona bakıyor, web te araştırma yapıyor bazen forumlarda soru soruyorlar. Yani anlatmak istediğim böyle şeylerin çok normal olduğunu bu işin doğasında olduğunu ve 10 yıl sonra bile kod yazarken bu şekilde çalışıldığını anlamak ve kabullenmek gerekiyor.
  Bir başka tavsiye, iyi olan birileriyle çalışabileceğin bir ortama girmek kendi başına öğrenemeyeceğin bir sürü şeyi öğrenebilmende çok faydalı oluyor. Ben 3 te 1 fiyatına, sırf bir şeyler kapayım diye, çok iyi olan birinin yanına girmiştim. İyi ki yapmışım. Orda edindiğim tecrübe ve bilgiyi kendi kendime edinmem mümkün değildi.
 C++ ile ilgili çalışırken takıldığın yerler olursa bana sorabilirsin. Bildiğim kadarı ile cevap veririm.

Cevabınız için çok teşekkür ederim.Unrealin sitesinde eğitim veren kurumlara girdim ve Türkiyede sadece Navras Akademi çıktı karşıma  onlarla iletişime geçtim ve muhtemelen ordan game developer kursu alıcam.
Canlı olduğu için soru sormada veya güncellikte sıkıntı çekmemem büyük avantaj olucak diye düşünüyorum.

Navras akademinin müfredatına baktım da şöyle bir şeyler yazmışlar: 

---
Oyunlarda kullanacağınız tüm 3D materyallerin hazırlanması için Cinema 4D Eğitimi
Oyunun geçeceği dünyanın oluşturulduğu; Unreal Görsel Konsept Tasarım Eğitimi
Oyunda kullanılacak karakterlerin yapımı için Character Creator eğitimi
Teaser ve benzeri video animasyonların yapılması için iClone Eğitimi
Oyunun oynanış süreçlerini belirleyen; Unreal Kod Yazılım Eğitimi
---

Bana çok kodlama eğitimi gibi gelmedi açıkçası. Eğer kod tarafında gelişeceğim diyorsan, buna bir dikkat et bence. Tabii ben tamamen kendi yayınladıkları yazılar üstünden yorumumu yapıyorum. Eğitim kalitesi iyidir veya kötüdür bilemem. Ama para ve zaman kaynağını doğru şekilde harcamak önemli bence. Kayıt olup olmamak yine sana kalmış.

Zamanında ben de Unreal konusunda 0'dım sadece yazılım geçmişim vardı o şekilde başladım. İlk bu forumla tanıştım Unreal öğrenmeye çalışırken. Başta Ergin abi olmak üzere bu forumun bana çok katkısı oldu.

Araştırman için teşekkür ederim.Navras ile bir eğitim programı hazırladık.Eğitimler 10 Ay sürücek.Fikriniz Nedir?
İçerisinde alıcağım eğitimler şunlar:
Character Creator 
Iclone
Blender
Unreal Engine
C++
Photoshop
A1 seviye ingilizce

KutayElgin' Alıntı:
Araştırman için teşekkür ederim.Navras ile bir eğitim programı hazırladık.Eğitimler 10 Ay sürücek.Fikriniz Nedir?
İçerisinde alıcağım eğitimler şunlar:
Character Creator 
Iclone
Blender
Unreal Engine
C++
Photoshop
A1 seviye ingilizce

Navras diye bir şey olduğunu bilmiyordum öğrenmiş oldum. Eminin de dediği gibi ilk izlenimleri bana da çok iyi gelmedi. Sanki indie bir oyun studyosuna ya da meraklılarına herşeyden biraz öğretiyorlarmış gibi gözüküyor. Bu kursu eğer tek başıma ya da 2 3 kişi ile bağımsız oyunlar geliştirmek istiyor olsaydım düşünebilirdim. Eğer C++ ile oyun programcılığı düşünseydim bu kursu almazdım. Sitelerine ve müşteri videolarına baktığımda tasarım background undan geldiklerinden, o alanda öncelikli olarak çalışıyorlar gibi duruyor. Bir C++ kursu bölümüne baktığımda hiç bir detay vermemişler (Diğer tarafta datasmith, metahuman diye ayrı ayrı detaylandırırken bu noktada hiç detay olmaması bana bir şeyler söylüyor.). "Her şeyi bir görelim, genel hatları ile bilgim olsun" kafa yapısıyla hazırlanmış gibi.
Faydasız falan demiyorum. Eğitim her halükarda iyidir sonuçta. Ben sadece ne beklemen gerektiği ile ilgili bilgi vermek istedim.

Merhaba yaklaşık 3 haftadır unreal engine 5 ve c++ ile kodlama yapmayı öğrenmek için çabalıyorum fakat hala tam olarak sıfırdan basit bir oyun yapabilicek kadar gelişemedim.

Bunun sebebi özellikle türkçe olarak güncel ve tam işlevli bir kaynak bulamamam.

Bende bir elin nesi var iki elin sesi var diyerek benim gibi bu tarz konularda kendini geliştirmek isteyen ekip arkadaşları bulmak istedim.

Zaman sıkıntım yok tüm odağımı oyun geliştirmeye vermiş durumdayım.

Sizlerden ricam eğer vaktimi ve çabamı boşa harcamadan UE5 ve C++ ile kodlamada nasıl kendimi geliştirebileceğim konusunda bir bilginiz varsa lütfen bana bir fikir verin.

Ayrıca bu yollardan geçmişseniz bana tecrübelerinizden bahsederseniz çok sevinirim.

İsterseniz discord üzerinden ulaşabilirsiniz : kutayelgin
Merhaba Kutay,

Oyun geliştirmenin bir çok kolu var mesela, 3D Artist veya Programlamak gibi.

Biz Unreal Engine Türkyiedeki yoldaşlar ve gönülüller olarak Türkçe yardım etmeye çalışıyoruz.

Kodlamaya başlasaydım ben Blueprintlerden başlardım ki ondan başladım. Sanırım hatırlamıyorum ama basit şeyler yaptım mesela, bir collision box'un içine girdiğinde ışık açmak veya kapatmak gibi şeyleri scriptledim.

İnan ol ki C++ öğrenerek daha önceden programlama yapmamış birisi için gerçekten zor ve karmaşık bir şey.

O yüzden şöyle bir hedef koy kendine.

Blueprint Temellerini Öğren (Değişkenler, Fonksiyonlar, Sınıflar, Interface vs....)
Blueprint Temellerinden sonra kendine bir alan seç mesela Animasyon Progamlama veya UI Programlama gibi veya Oyun Yapay Zeka Programlama gibi
Alt dal seçtikten sonra onun üzeirne yoğunlaş ve YouTube devam

Ayrıca İngilizce derslerini de ihmal etmeyi unutma :) Ekstra olarak kurs alabilirsin veya özel ders isteyebilirsin bir İngilizce öğretmeninden.

Sevgiler,
-Ali