KuduzKunduz

Yeni üye
31 Tem 2017
3
0
0
(6) Ankara
Merhaba arkadaşlar.

yazılım ile yaklaşık 6 aydır ilgileniyorum ama pek bir ilerleme kaydedemedim.
bir kaç gün önce, ne zamandır merak ettiğim android ve ios programcılığını araştırırken unity 3d'yi indirdim ve inanılmaz hoşuma gitti.
başka neler varmış derken unreal engine 4'ü buldum.

gerçekten hazine bulmuş gibiyim şu an. gerçekten çok ilgimi çekti ve resmen sabahtan akşama kadar eğitim videoları izlerken buldum kendimi.

öncelikle benim merak ettiğim bir durum var. bana türkçe bir kaynak kitap lazım. özellikle blueprint için, mantığı ve komutları tanıtacak bir kaynak.
böyle bir kaynak biliyor musunuz, satın almam gerekiyorsa o da olabilir, pdf var ise o da olur.

bir de merak ettiğim bir nokta daha var, yazılım konusundan ilerlemek istediğim için asp.net kursuna gidiyordum ama kendimi pek geliştiremedim. ten uyuşmazlığı oldu aramızda biraz.
unreal engine ile ilerlersem, sıfırdan bir kaç oyun, hikaye yapabilirsem mesela, daha fazla deneyim kazanmak için bir yere girebilir miyim?
bu soruyu "3 oyun yapacağım sonra 5000 maaş almak istiyorum" gibi düşünmeyin lütfen.
asgari ücretle bile olsa, hatta daha düşük bile olsa, kendime geliştirmek için, oyun geliştirme alanında çalışan bir teknokent firmasına girebilir miyim mesela?

veya o firmalardan birine girip kendimi geliştirip, işin mutfağında pişmek için ne kadar geliştirmem lazım kendimi? sınırı nereye koymalıyım?

Öncelikle foruma hoşgeldiniz. Türkçe Blueprint kaynağı olarak şimdilik forumdan buradaki konuya bakabilirsiniz. Terimleri buradan öğrenebilirsiniz. 

İlk olarak programa başlıyacaksanız ufak tefek şeylerden başlayın. Oyun yapımcı olacaksanız illaha kodlayıcı olmanıza gerek yok. Modelleme veya animator olarak işinizi sürdürebilirsiniz. Benim aklımda güzel bir proje var ve bunu yapmayı istiyorum. Benime iletişime geçersen hem küçük bir ekipten ilk oyunumuzu çıkartmış oluruz hemde piyasayı az da olsa tanımış oluruz.

hocam yorumun ve konu önerim için çok teşekkür ederim. 
proje konusuna gelir ise, isterseniz bana özel mesaj atabilirsiniz, projeyi o şekilde konuşabiliriz..

ABD 'de yaşasaydınız dediklerinizin gerçekleşme ihtimali vardı fakat eğer Türkiye 'de yaşıyorsanız üzülerek söylemeliyim ki dediklerinizin çoğunu unutun. Türkiye 'de daha çok .NET(C#, ASP, MSSQL) ya da Java yazılımcısı olacaksınız ve işten zaman kalırsa oyun geliştirebileceksiniz.

1. Türkiye 'de oyun geliştirme firması yok denecek kadar az. Olanların %90 ı genelde mobil oyunlar geliştirirler ve büyük çoğunluğu 3-4 kişi çalışırlar. Para vererek birilerine işi öğretmek isteyeceklerini zannetmiyorum. 

Teknokentlerde de yine aynı şekilde 2-3 kişi olur. Onlar da o üniversitede okuyan öğrencilerden seçilir. (Kanunda bu yönde).

Yok eğer 5 kuruş bile almadan çalışmayı kabul ederseniz, o firmalarla iletişime geçebilirsiniz.

2. Bu işin dili sadece İngilizce 'dir. Türkçe 'yi falan unutun ve bir an önce en azından yazılanları ve konuşulanları anlayacak kadar İngilizce öğrenin.

3. Eğer bir şekilde maddi geliriniz yoksa işler daha da zor. En son Steam güncellemesiyle Steam 'a oyun koymak oyun başına 100 dolar. Yani 350 TL. Üç oyun koymak istiyoruz diyelim 1000 TL.

4. Google mağazasında paralı oyun pek satılmıyor. 1TL bile olsa korsan bir şekilde oynanıyor. Apple mağazası daha iyi fakat her sene 100 dolar ücret ödemeniz gerekiyor.

Yukarıdakileri hevesinizi kırmak için söylemiyorum. Sadece farkında olun. Kendi düştüğüm hatalar konusunda uyarıyorum.
Flimlerde falan gördüğünüz şeyler Türkiye için geçerli değil. ABD 'de yaşıyor olsaydınız, EA Games 'e bir telefon açar yarın gider başlardınız ama......

Türkiye de oyun geliştiriciliği eğer aileden zengin değilseniz yapılacak 1. iş değildir, 2. iştir. Ne kendinizi ne ailenizi geçindirebilirsiniz.
Üzgünüm gerçekler böyle, farkında olmak gerek ki sonradan üzülmeyelim. Oyun geliştiriciliği mükemmel bir iş ama keşke ABD de olsaydık.

iss475' Alıntı:
ABD 'de yaşasaydınız dediklerinizin gerçekleşme ihtimali vardı fakat eğer Türkiye 'de yaşıyorsanız üzülerek söylemeliyim ki dediklerinizin çoğunu unutun. Türkiye 'de daha çok .NET(C#, ASP, MSSQL) ya da Java yazılımcısı olacaksınız ve işten zaman kalırsa oyun geliştirebileceksiniz.

1. Türkiye 'de oyun geliştirme firması yok denecek kadar az. Olanların %90 ı genelde mobil oyunlar geliştirirler ve büyük çoğunluğu 3-4 kişi çalışırlar. Para vererek birilerine işi öğretmek isteyeceklerini zannetmiyorum. 

Teknokentlerde de yine aynı şekilde 2-3 kişi olur. Onlar da o üniversitede okuyan öğrencilerden seçilir. (Kanunda bu yönde).

Yok eğer 5 kuruş bile almadan çalışmayı kabul ederseniz, o firmalarla iletişime geçebilirsiniz.

2. Bu işin dili sadece İngilizce 'dir. Türkçe 'yi falan unutun ve bir an önce en azından yazılanları ve konuşulanları anlayacak kadar İngilizce öğrenin.

3. Eğer bir şekilde maddi geliriniz yoksa işler daha da zor. En son Steam güncellemesiyle Steam 'a oyun koymak oyun başına 100 dolar. Yani 350 TL. Üç oyun koymak istiyoruz diyelim 1000 TL.

4. Google mağazasında paralı oyun pek satılmıyor. 1TL bile olsa korsan bir şekilde oynanıyor. Apple mağazası daha iyi fakat her sene 100 dolar ücret ödemeniz gerekiyor.

Yukarıdakileri hevesinizi kırmak için söylemiyorum. Sadece farkında olun. Kendi düştüğüm hatalar konusunda uyarıyorum.
Flimlerde falan gördüğünüz şeyler Türkiye için geçerli değil. ABD 'de yaşıyor olsaydınız, EA Games 'e bir telefon açar yarın gider başlardınız ama......

Türkiye de oyun geliştiriciliği eğer aileden zengin değilseniz yapılacak 1. iş değildir, 2. iştir. Ne kendinizi ne ailenizi geçindirebilirsiniz.
Üzgünüm gerçekler böyle, farkında olmak gerek ki sonradan üzülmeyelim. Oyun geliştiriciliği mükemmel bir iş ama keşke ABD de olsaydık.

özellikle ilk iş olmaması konusunda haklısınız.. sanırım bir yerde işe girme kısmında çok hayal kurmamam lazım, ancak yan gelirlerim var ve şu an çalışmadan yaşıyorum bir anlamda. o konuda biraz daha rahatım yani.. 
sanırım kendimi biraz geliştirdikten sonra, para almadan bir süre çalışmayı deneyebilirim. en azından işin nasıl ilerlediğini öğrenmek için..

sanırım benim için yapılacak en doğru şey unreal engine üzerinde kendimi geliştirmek olacak.. .net konusunda haklısınız ama, dediğim gibi c# nedense çok uymadı bana. ne kadar öğrenmeyi denesem bile, içimden gelmiyor. beni en çok mutsuz eden kısım, çok çok basit şeyler için bile saatlerce çalışma yapmak zorunda kalmak.
örneğin unreal engine ile tek başıma çalışarak bir oyun ortaya çıkarabilirim ve ortaya bir şey koymuş olurum.
ama c# ile o kadar çalışmanın sonucunda wordpress'te 2 saatte yapılacak bir web sitesi ortaya çıkarabiliyorum veya çok basit bir muhasebe programı..
bu çok rahatsız edici bir durum. oyunu marketlere koymak ücretli olsa bile, koyduktan sonra bir şeyler kazanma şansı var. ancak c# için öyle bir şey de söz konusu değil. bir işe girip aylık 2000 falan alabilirsin işte..

KuduzKunduz' Alıntı:
iss475' Alıntı:

özellikle ilk iş olmaması konusunda haklısınız.. sanırım bir yerde işe girme kısmında çok hayal kurmamam lazım, ancak yan gelirlerim var ve şu an çalışmadan yaşıyorum bir anlamda. o konuda biraz daha rahatım yani.. 
sanırım kendimi biraz geliştirdikten sonra, para almadan bir süre çalışmayı deneyebilirim. en azından işin nasıl ilerlediğini öğrenmek için..

sanırım benim için yapılacak en doğru şey unreal engine üzerinde kendimi geliştirmek olacak.. .net konusunda haklısınız ama, dediğim gibi c# nedense çok uymadı bana. ne kadar öğrenmeyi denesem bile, içimden gelmiyor. beni en çok mutsuz eden kısım, çok çok basit şeyler için bile saatlerce çalışma yapmak zorunda kalmak.
örneğin unreal engine ile tek başıma çalışarak bir oyun ortaya çıkarabilirim ve ortaya bir şey koymuş olurum.
ama c# ile o kadar çalışmanın sonucunda wordpress'te 2 saatte yapılacak bir web sitesi ortaya çıkarabiliyorum veya çok basit bir muhasebe programı..
bu çok rahatsız edici bir durum. oyunu marketlere koymak ücretli olsa bile, koyduktan sonra bir şeyler kazanma şansı var. ancak c# için öyle bir şey de söz konusu değil. bir işe girip aylık 2000 falan alabilirsin işte..
Wordpress ve C# mi, böyle bir olay yok. Wordpress PHP ile yazılan bir CMS(İçerik Yönetim Sistemi)'dir. Eğer oyun geliştiriciliği ile ilgili işe başlıyorsanız bunun eğitimini almanız için öncelikle İngilizce gereklidir, İngilizceyi iyi bir şekilde anladıktan sonra kendinize bir oyun geliştiriciliğinde bulunan dallardan birisini seçmelisiniz, bölüm tasarımı, programlama, animasyon, modelleme gibi... İlk başta şirket olarak bir iş yapamayacağınız için diyelim ki bölüm tasarımcı(level designer)siniz, yaptığınız sahneleri bir şekilde kendinize portföy sitesi olarak başka bir işe girerken göstermeniz lazım. veya modelleyiciyseniz yaptığınız modelleri internet üzerinden satışa koyabilirsiniz. aynı zamanda sattığınız modelleri bir websitesi açarak portföyüne ekleyebilirsin. aç kalacağım diye hiçbir zaman bir şey yok. bir oyun şirketine girerken senin yaptıklarınla daha çok ilgilenmesi kalitenin yükselmesi açısından önemlidir.