seffabullut

Yeni üye
13 Tem 2023
2
0
0
(6) Ankara
Yıllardır hayalimdi ama üniversite tercihim farklı oldu. Kodlama pek bilmem. Biraz Blueprint biliyorum(Unreal Engine).

Bu durumda tek kişi Max nere ye çıkılabilir? Hobi olarak bunu yapmak bir süre sonra imkansıza döner mi? Amacım devasa oyunlar yapıp para kazanmak değil. Sadece bir şey üretmek ve insanların onu tüketmesini görmek zevk veriyor bana.
[size=small]Eğer buna zaman harcarsam ciddi harcarım ki daha gerekli gördüğüm hobilere ya da işlere zaman kalır mı emin değilim. En basitinden 2 saat fazladan ders çalışabilirim.(Tıp okuduğum için ders çalışmaktan başka işim yok zaten.)

Bunun yanında gitar öğrenmeye ve spora başladım. 3'ünün yanına oyun geliştirmeyi koyarsam en azından biri aksayacak. Dersler de aksar mı emin değilim ama aksamasa bile normalde 3 çalışacaksam 2 çalışmış olacağım. Yani daha faydalı ve gelecekte de işime yarayacak hobiler mi edinmeliyim kısmında tıkanıyorum..

Sorun bana göre teknik sorudan çok felsefik bir soru. Hobilerin ve kişisel gelişimin üstüne bir soru. O yüzden ben de felsefik bir cevap vermeye çalışacağım.

Spora hobi gözüyle değil bir insan için gerekli bir ihtiyaçmış gibi bakılmalı. Yani en azından günde minimum 1 saat ayrılmalı diye düşünüyorum.
Müzik teorisi de bana göre önemli bir kavram o yüzden gitar çalmayı öğrenmek kararında yerinde olmuş diyebilirim.

Oyun kısmına gelirsek imkansıza dönme diye bir durum olamaz gibime geliyor. Sonuçta bunu herkes yapabiliyor sen niye yapamayasın? Ha eğer vakit sıkıntım olur dersen imkansıza döner ama bence olmaz çünkü acele edeceğin bir durum yok anladığım kadarıyla (şu tarihe kadar oyunu çıkartmalıyım gibi).
Tek önemli nokta burda oyun yapmanın zorluğu değil de sen bir gününü nasıl planlıyorsun o önemli. Yoksa günde 1 saat gitara gitmişsin 1 saat spor yapmışsın derslerin için ve oyun yapmak için çokta bir kayıp değil. Hatta bu hobiler sayesinde tanışabileceğin insan açısından avantajlı bir durum. 

Bu noktada ben napardım diye soruyorum kendime, günlük ve haftalık bir plan çıkartıp kendime günlük, haftalık, aylık ve yıllık bir hedef koyardım. Örneğin, 1 ay sonra şu parçayı gitarla notalara bakmadan çalacağım, 1 hafta sonra oyunumun şu mekaniği bitmiş olacak, 1 ay sonra 85 kilodan 82 kiloya düşeceğim, günlük 2 saat dersime çalışacağım vs. vs. gibi.

Böyle bir hedef-plan çizgisi oluşturursan tıkandığın noktanın kendi kendine açıldığını görürsün :)

Teknik kısma gelecek olursak oyun yapmak teknik bir iş. Yani bir algoritmayı veya bir aracı öğrenir, kullanırsın bu kadar (yaratıcılık kısmına girmiyorum). Bunlar da biraz analitik zeka istiyor. Dolayısıyla öğrenmek biraz süreç alabilir ama tıp okuyan bir öğrenci bence rahatlıkla bu konuları öğrenebilir. Tek yapması gereken disiplinli bir şekilde çalışmak olacak.

Hocam amacım hiçbir zaman bunu maddi bir işe dökmek olmadı. Emin olamadığım tek şey üstte de yazdığım gibi buna zaman ayırıp ayıramayacağım.
Çünkü daha öncelerde de denemiştim ama ders çalıştığım için çok üstünde duramamıştım.
Şimdi tıp fakültesindeyim ama hala gözümde çok büyüyor.
Aslında attığınız şey tam istediğim gibi. Zamanında da korku oyunu yapmak için çalışmıştım çünkü :D
Burada çekincem para kazanamamak vs. değil. Tek çekincem buna zaman harcadıktan sonra insanların bu oyunu görmemesi, oynamaması, haberi olmaması.
Malum tek kişi çalışıp bir oyun yapsam da bunun marketing işi için bir bütçe ayıramayacağım.

Yani asıl çekincem yaptığım şeylerin sonunda boşa gitmesi.

"Yani asıl çekincem yaptığım şeylerin sonunda boşa gitmesi." demişsin, bu bizde de var. Bir yerden bir şekilde patlama olasılığın hep var bu sektörde. Aslında sektörün değil hayatın içinden olan bir şey bu. Hayat sen planlar yaparken başına gelenlerdir diye söz var ya, mesele tam da bu.
Tıp kazanmışsın, kazandığına göre çalışıp bir şeyleri elde etmeyi bir kere görmüşsün. Oyun yapımına da böyle bak, çalışırsan elde edersin bir şekilde ama patlama olasılığın düşük de olsa hep var. 
Bir kazada elimizi kaybetme olasılığımız var diye resim çizmeyi mi bırakacağız?

Ders çalışırken "asıl çekincem yaptığım şeylerin sonunda boşa gitmesi" düşüncesi aklında var mıydı? Varsa nasıl davrandın. Buna da öyle bak.

Oyun yapmak bir hobi de olabilir bir meslek de. Fakat bunu tam anlamıyla meslekmiş gibi yapanlar bile az da olsa hobi gözüyle bakarak yapıyor. Benim gözümde oyun sektörü en eğlenceli en zor meslek. Yani en zor meslek değil, en eğlenceli meslek de değil ama en eğlenceli ve zorlu meslek olarak bakıyorum. Tavsiyem hobi olarak yap günde ayırabildiğini vakti ayır, ayıramadığın zaman ertesi gün yine bakarsın zaten. Motoru baştan öğrenmek yerine aç yapmak istediğin oyunu yapmaya çalış, onu yapmaya çalışırken öğrenirsin.