Ramazan Mert

Yeni üye
8 Haz 2024
2
0
1
Türkiye
Merhabalar, Geliştirdiğimiz bir proje var ve demo geliştiriyoruz kitle çekmek istiyoruz, Nasıl çekebiliriz, Nasıl bir yol izlemeliyiz

Merhabalar, Geliştirdiğimiz bir proje var ve demo geliştiriyoruz kitle çekmek istiyoruz, Nasıl çekebiliriz, Nasıl bir yol izlemeliyiz
Önce bir Discord sunucusu oluştur kendine. Bu sunucunun içerisinde "Help,Request,Photo&Video,Dev Update,Welcome,Report" Tarzı kanallar oluştur. Topluluğa buradan yön verebilirsin. Sonuçta oyuncuların birilerini raporlaması, sorular sorması, güncellemeleri görmesi ve videolar paylaşıp yardım alabilecekleri destekleyici bir platform oluşturmuş olacaksın.

Instagram hesabı aç ve bu hesabı profesyonel hesaba çevir. Ara sıra yaptığın güncelleştirmeleri orada paylaş. Mesela güzel bir sistem yaptın diyelim bunu orada paylaş, rastgele öğrencileri,geliştiricileri,yatırımcıları takip et. Oyun geliştirme merkezlerini ve ilgili hesapları takip et. Ayrıca oyun reklamı yapan bazı sayfaları da takip et.

TikTokta oyun tanıtımları paylaşan sayfalar var. Bu sayfalarla irtibata geç ve senin tanıtımında orada yer alsın. Yüzbinlerce hatta milyonlarca kişi görebilir. Fakat yabancı kanallara odaklan. Türkiye odaklı olma. Projenin tanıtımını yaparken asla Türkçe dili kullanma. Globale odaklan. Yoksa küçük kalacaksın.

Youtubede yine çok iyi tanıtım yapan hatta demonu kısa bir şekilde oynayıp yorum yaparak eleştirecek kanallar mevcut. Oyunun türü ne ise o türle ilgili videolar çeken Youtuberlere ulaşarak oyunun keyini yolla. Ya da hali hazırda herkese açık bir demo var ise direkt olarak Steam linkini paylaş.

Redditte oyun geliştirmeyle ilgili bölümlere duyurular düzenle. Maddi durumun yeterliyse 100 dolarlık bir reklam yaptırıp üstte kalmasını sağlayabilirsin. Yine bu işi parayla yapan ve çok iyi izlenmesi olan youtuberlere 1.000 Dolar gibi ödemeler yaparak oyununu arkadaşlarıyla beraber oynamalarını isteyebilirsin.

Direkt olarak Youtubede video izlerken karşımıza çıkan reklamlardan yapabilirsin. Bunun için 5.000 - 10.000- 15.000 TL gibi ücretler ödemen gerekebilir.

LinkedIn hesabı açıp yatırımcılara, oyun reklamı yapan profillere ve oyun geliştiren profillere yönelerek yine senin oyununu profillerinde paylaşmalarını isteyebilirsin.

Önceliğin her zaman TikTok ve Youtube olsun. Redditte bol bol reklam yap üstüne 100 dolar gibi bir şeyler ödeyerek ekstra maddi reklamlarda yap. Projene güveniyorsan reklam için 50.000 - 100.000 TL ayırmaktan çekinme. Benim sadece projeyi yaparken 2 Milyon TL param gitti. Reklamına daha bir şey kalmadı bile. Her şeyimi bu projeye adadım. Ya benim dönüm noktam olacak ya da sonum olacak gibi bir şey. Hayat meselesi haline geldi. 2 Yıl geçti ve yavaştan sona yaklaştım. En önemlisi ise pes etmemek ve arada kendine harcamalar yapmak.

Yoksa motivasyonun yerle bir oluyor. Bir kere bırakırsan tekrar başlaması güç oluyor , hatta nerede kalmıştım ne yapmıştım gibi mevzular başlıyor. Eğer uzunca bir yol kat ettiysen çok daha sıkıntılı. Çünkü geri dönüşü yok bitirmek zorundasın. Mental olarak çökeceksin, depresyona gireceksin bazen kendini eve kapatacaksın. Ama o projeyi düzgün bir şekilde bitireceksin. Kafana koyman ve sürekli olarak üzerinde düzenli çalışman gerekiyor. Hele benim gibi Multiplayer bir proje ile tek başına uğraşıyorsan geçmiş olsun.

Tüm bunlardan sonra projen için para harcamak zoruna gitmeyecek. Çünkü projen tutmazsa asıl o zaman yıkım başlayacak. Seni soğutmaya çalışmıyorum sadece olayın ciddiyetine var diye söylüyorum. Tüm bu platformlarda haldır haldır reklam yapmalısın yoksa Wishlist elde edemezsin. Ayrıca Steam Fest gibi büyük etkinliklere kesinlikle katılmalısın. Yoksa kimse senin oyunundan haberdar olamaz.

Wishlist bu festival için çok önemli. Çünkü kartopu etkisi yapmanı sağlıyor. Çok fazla Wishlist toplamalısın . Mesela 50.000 kişiden daha fazla kişinin listesinde oyununun bulunması gerekiyor. Bu sayınında %20 gibi bir değeri baz alınıyor. Ayrıca iadeler ve vergilerde var. Yani buradan sen de anladın ki reklam çok önemli ve reklam için özellikle çalışman gerekiyor. Reklam yapacaksan doğru zamanda yapman gerekiyor. Mesela ortalıkta bir oyun Demon yoksa ücretli bir reklam yapma. İnsanlar oynayıp bakmak isteyebilir. Oyununun %75 i bittiyse reklam yap. Hiçbir şeyin olmadığı bir oyuna reklam yapmak bir şey kazandırmaz hatta insanlar beklerken sıkılıp listeden bile çıkarabilirler.

Ücretli reklamlar verirken yurtdışındaki insanlara odaklan. Zaten Türkiyedekiler yurtdışını takip ediyorlar. Öyle ya da böyle oynayacaklar. Ha Türkiyede ne yapabiliriz ? Dersen.
Elraenn ve Jahrein gibi yayıncılara ulaşabilirsin. En azından bu adamlara biraz para harcayabilirsin.

Steam grubu oluştur, kuratörlerle iletişime geç. Oyununun mağaza sayfasını güzel görünümlü bir şekilde düzenle ve tüm dillere göre hazırla. Ayrıca oyunun içinde de birden fazla dil bulundurmaya özen göster. Dil çok önemli. Localization olayını iyi yönetebilmen gerek. Benim oyunum daha çıkmadı ama bu bilgileri uzun zamandır ediniyorum. Kolay gelsin, başka konuda yardım lazım olursa biz buradayız.

• Beğen
Tepkiler: Ramazan Mert