leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,491
5
213
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Arkadaşlar yakın zamanda oyunum çıkacak ve bildiğinizi üzere Steam mağazasında bulunuyor.
Öncelikle oyunum şuan sadece istek listesine eklenebiliyor ve Pek Yakında olarak gözükmekte. Sadece key verdiğim kişilerle beraber testler yapabiliyoruz.
Şuanda birkaç yatırımcıyla görüşmekteyim ve elime 300 bin - 900 bin TL bir para geçecek.Bu parayı ise idareli şekilde kullanıp düzgünce reklam yapmak istiyorum ki , 1 yıllık emeğim boşa gitmesin.
Öncelikle oyunumun adı Evil Of Fate ve kendisi 4 kişinin beraber oynayabildiği bir korku-aksiyon oyunu. Resident Evil 4 tarzını andıran 3.şahıs kamerası ve oynanış ve puzzleleri gibi öğeler barındıra , bir adet tabanca ve el feneri bulunan bir oyun bu. Daha çok hikayesel olarak ilerlemekte ve savaşacağımız yapay zekalarıda içerisinde barındırıyor. Ayrıca her karakterin kendine has özelliği ve yeteneği var.

Geçenlerde Demonologist adlı bir korku oyunu piyasaya çıktı ve aldı başını gitti. Bu oyunun reklamını gören oldu mu ben hiç görmedim ? Nasıl başardılar bu konuda bilgisi olan varsa yazabilir.

------- Benim Yolum: --------

1) Öncelikle Wishlistlerin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Şuanda Türkiye başta olmak üzere, tüm ülkelerden toplamda 300 Wishliste sahibim.
Fakat Steam festivallerine katılmak için 7000 Wishlist gerektiği söylenmişti.
İnstagram üzerinde 10.000 TL ye kadar bir reklam verme düşüncem var. Sadece oyuncu kitlesine ulaşacağım ve 18-40 yaş arasındaki kişilerden oyunu satın almasalar bile bizi Türk oyunu yapımcılarını desteklemek için oyunumuzu istek listelerine ekleyerekte yardımcı olabileceklerini söyleyeceğim. Zaten bu projede iki kişiyiz. Ve bu instagram reklamı 300.000 - 800.000 kişiye tüm Türkiyeye ulaşacak ayrıca 10-15 gün boyunca gösterime girecek.

2) Festivallere 50.000 Wishlist ile girme planım var. Amacım festivallerde sorunsuz şekilde yukarıya çıkmak. Festivallerin ardından birkaç Türk yayıncıya belli bir meblağ ile ulaşıp oyunun demosunu beraber oynamaları için söylemlerde bulunma amacım var.

3) İnstagram + Festival + Türk Yayıncılarından gelecek Wishlist ile bir nebze daha patlama noktasına geleceğini düşünüyorum. Son olarakta oyunu çıkardıktan hemen sonra Markplier gibi yabancı ve abonesi yüksek olan yayıncılara seri şekilde ulaşmak, ve o tip 2-3 yayıncıya reklam ücreti vererek oyunu oynamalarını isteyeceğim. Bu sefer tüm wishlistlerin alımları ile yabancı yayıncılarında oyunu oynamasıyla avrupa ve abd gibi ülkelerinde oyuna dahil olmasını amaçlıyorum. Bu sayede de anasayfada çok satanlar listesine girebileceğime inanıyorum (Kronik sorun olmazsa).

Amacım en az 50.000 satın alım. Beni ekonomik olarak bir nebze yukarı taşıyacaktır ve yeni projeler için bana motivasyon sağlayacaktır.

Siz yöntemlerimi nasıl gördünüz ? Eklemek istedikleriniz var mı ? Ne yapabilirim ve bu yol iyi mi ? Tabi bu reklamlar dışında, twitter , tiktok , telegram gibi yerlerde viral videolar oluşturma düşüncemde bulunmakta. Ayrıca oyun festivalde tutar ve dolu wishlist ile oynanırsa kendi kendini reklam edeceğini de düşünmekteyim.

Yorumlarınızı bekliyorum.

Keşke biz de yatırımcı bulabilsek. Sırf 300bin tl bile yatırım alsan güzel para o parayla çok güzel reklam yaparsın iç pazarda. Ama dış pazar için yeterli olur mu yayıncılar ne kadar ister bilemiyorum. Dolar yüksek yani bi yayıncı 10bin dolar istese 260bin tl gibi deli bir rakam yapyo. Türkiyede tanıtım yapmak maliyet olarak biraz uygun olabilir belki ama iç pazara ağırlık verilecekse bence türkiyeye özel fiyatl uygulanabilir. Yani 19 dolardan oyunu satacaksan türkiyede 500 liraya satamazsın almazlar yani sende bilincindesindir diye düşünüyorum. Makul bir fiyat belirlemek lazım ben böyle düşünüyorum. 

İnstagrama reklam verme konusu da mantıklı viking city builder diye bir oyun var instaya reklam vermiş adam sürekli karşıma çıkıyor mesela. Ama yanlış bilmiyorsam instada belli ülke yada şehirler seçiyorsun belirli km2 başına göre reklam ödemesi var km2 genişledikçe ödenen tutar da artıyo o da saçma bence. Yani instaya reklam vereyim bu reklam tün dünyada görüntülenebilsin diye bişy yok. (Yanlış bilmiyorsam)

50k satın alım çok sağlam bir rakam fiyat politikan ne bilmiyorum ama seni ihya eder. 10 dolardan satsan iadesi vergisi flanı filanı çıksan 300-350bin$ flan eder sağlam para.

Bu arada benim bildiğim bi next fest var onda da 7000 wishlist şartı yok. İsteyen katılabiliyor 1  tane fragman ve 1 de oynanabilir demo hazırlaman lazım sadece.

Yöntem olarak güzel zaten yapılması gereken adımları hedeflemişsin. Ne zaman çıkarcan oyununu öngörülen tarih ne zaman merak ettim

İyi bir oyun otomatik olarak tutar, çünkü Steam ufak bir kesime zaten kendisi gösteriyor, wishlisti öyle de sağlamış olabilirsin. Oyun çıkınca o oyuna erişen kişiler oynayacak, çevresine tavsiye edecek ya da sosyal medyada paylaşacak. Zaten en basit bir oyunun bile Youtube'da videosunu çeken elemanlar oluyor.

Oyun ortalama bazda bir oyun ise fragman çok heyecan verici olmak zorunda. Ayrıca sosyal medyayı aktif kullanmak gerekiyor. Kaç takipçiniz var, kaç kişi paylaşımlarınızı görebiliyor. Sosyal medyada düzenli paylaşım yapmak ve bir kitle oluşturmak gerekiyor. O kitle oyunu beklemek için sabırsızlanacak. Cyberpunk meselesi gibi, olabildiğince pohpohlanmış gaza getiren götüren, içi boş olsa bile dışı güzel olmalı. Bu dış, tasarımı temsil ediyor. Son olarak Steam'deki tasarımlar-yazı fontu eğer değişecekse bu doğru bir hamle olur. 
Çünkü indirmeye karar verdikleri tek alan orası.
edit: bu arada benim de çok merak ettiğim konular var ve bunlar da senin aştığın konular. son konuma bakarsan çok sevinirim.

O dediğin instagram reklam kuralı eskidendi.
O şimdi değişti. Artık bir kitle seçiyorsun
Komple ülkeyi seçebiliyorsun.
Parayı km2 den kesmiyor. Reklamın kalacağı gün , kitle ve bütçene göre sana gösterim sayısı veriyor. Örneğin 15-20 bin tl ye 7 -10 gün reklam gösterip 400 bin ile 900 bin kişiye ulaşabiliyorsun (Tüm Türkiye dahil)

Eğer oyunumda başarı elde edersem ve senin oyununda gerekli kriterleri karşılamış olur ise ben sana hem yatırım yapar hem de yatırımcı sağlarım.

Ben de işlerden dolayı oyuna bakamıyorum 3 4 aydır. Yatırım olayını ben de çözmeye calisyorum bulsam hemen istifa etcem işimden. Bulamazsam da ekim kasım gibi istifayı verip oyuna yogunlaşcam. Oyunu ckarmadan en az 2 3 next feste katılmayı hedefliyorum. Butçe elverdigi kadar ufak tefek tanıtım reklam işine ben de girmeyi dusunyorum.
Sen 50k satış hedefini iyi koymussun umarim başarırsın. Ama benim ilk oyundaki hedefim maddi acıdan özgür olabilecegim yani bi ise girmeden beni en kötü 2 3 sene götürebilsin o süre zarfında 2. Projeye atılıp onu tamamliyim. Daha fazlası olsun isterim ama suanki oyun benim icin sadece sıçrama tahtası.

Yatırım konusunu ben bi araştırıdım 2 tane site var steamda acılan oyun sayfası gibi bu sitelerde de bi sayfa olusturuyorsun insanlar sana destek atıyor. Ama tek problem banka hesapp bilgileri girerken ülkelerin oldugu listede türkiyenin olmaması. Fiziksel olarak yurtdişi hesabı açmak zor. Ama online olarak bi hesap acilirsa belki o sitelerden de ufak tefek destekler gelebilir. Birkaç oyun gözüme çarptı 200bin ila 400bin dolar arasinda maddi destek almiş. Ufak tefek 10bin 20bin dolar destek alanlar da var.

Benim bildiğim Festivallere aynı oyunla sadece bir kez katılınabiliyor.
Benim bulduğum yatırımlar çevreden, oradan buradan esnaflardan vs.
İnstagrama denemek için 30 bin kişiyle sınırlı sadece oyuncu kitlesine reklam verdim, linke tıklayan 200 kişi oldu ama geri dönüş sadece 2 kişi olmuş. Yani Steame girip incelemişler ama giriş yapıp istek listesine eklememişler bile.
Üşendirici bir olay olduğu için yok mobil kod falan kimse ilgilenmiyor. Oyunun reklamını Youtubede yapmayı deneyeceğim. Sağlam bir trailer ile Youtubeye 30.000 TL ye kadar bir reklam sunacağım.
Sosyal medya uygulamaları mobil oyunlar için iyi, Steam gibi harici bir şey için iyi değil bence.
Asıl reklamı yine yayıncılar aracılığı ile yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum .
Yayıncılara nasıl ulaşabileceğimi gösterebilecek olan var mı ?

Öncelikle, Telegramda yatırım kanallarına 500 tl gibi bir parayla 24 saatlik reklam verebilirsiniz. Böylece yatırımcı çekebilirsiniz.
Onun dışında TikTok denilen saçma uygulamaya küçük bir teaser hazırlayıp viral bir reklam yapmaya çalışabilirsiniz. Çok geri dönüşü olacağını sanmam. Sadece olumlu bir etki bırakabilir ve küçük bir kitle Wishliste katılabilir.
Aynı şekilde instagram reklamınında bir işe yaramadığını düşünmekteyim. 5 Milyon insana ulaşsanız bile oradan gelecek Wishlistin sadece 1000 - 5000 kişi olacağını düşünmekteyim.

Reklam vereceğiniz zaman Youtubeye Trailer şeklinde bir reklam verebilirsiniz. Bilgisayarından yayın izleyen insanlar oradan daha net dönüş yapacaklardır.
Yine bir yayıncıya oyununuzun demosunu oynaması karşılığında ( instagrama, tiktoka abanacağınız parayı) verebilirsiniz. Yayıncı doğrudan oyununuzu oynarsa hem diğer yayıncılara sıçrayabilir hem de saf oyuncu kitlesi gelebilir.
Bunların dışında yayıncıya küçük miktar bağış atıp yayında oyununuzun mağaza sayfasını insanlara gösterip İstek Listesine ekletmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin 2.000 TL gibi bir bağışla bunu yapabilirsiniz.

Çıkışı yapmadan önce ve festivale katılmadan önce Wishlist önemli bence. Ne kadar üstte tutarsak o kadar iyi. En az bir 20-30K wishlist olmalı. Ve Festivalde bu sayı 100k ya kadar çıkabilir. Sonrasında alımlar hızlı şekilde gerçekleşirse , çok satanlara ve anasayfaya çıkabiliriz. Ardından gelecek kazanımlar ile sağlam yayıncılara ödeme yaparak oyunun daha fazla peak yapmasını sağlayabiliriz.

Çok önemli bi detayı paylaşmişsın festivale 1 kere katılma durumunu bi araştırcam sen emin misin 1 kere katılım yapıldığına bunu bi netleştirmek lazım. Dogru zamanı seçmek lazım festival icin sonuçta tek bir sansımız olcak eger dediğin gibiyse. 

Instagram reklamı bana da boş geliyor. Tiktok ta ayni sekilde. Bence en temizi. Belli başlı youtuber tesbit edip ücretli bir sekilde video cektirmek. En temizi bu. Birde her yayincinin youtuberin oynadigi oyun türüne göre de kitlesi farkli olabiliyor o yuzden senin gelistirdigin oyun tarzini oynayan youtubera tanitim yaptirmak lazim. Ben souls-like ile diablo karisimi bi oyun yapyorum mesela bi youtuber Yakında cikacak Top10 diablo-like oyunlari diye bir video yapmis benim oyunun da 20 saniyelik videosunu oynatmis. Video 60k izlenmiş ordan bana toplamda 600 wishlist geldi mesela. Bedavaya wishlist kasmis oldum herifin diklatini cekmis. Yani sözün özeti toutubeda video cektirmek en mantiklisi

MR Studio' Alıntı:
Çok önemli bi detayı paylaşmişsın festivale 1 kere katılma durumunu bi araştırcam sen emin misin 1 kere katılım yapıldığına bunu bi netleştirmek lazım. Dogru zamanı seçmek lazım festival icin sonuçta tek bir sansımız olcak eger dediğin gibiyse. 

Instagram reklamı bana da boş geliyor. Tiktok ta ayni sekilde. Bence en temizi. Belli başlı youtuber tesbit edip ücretli bir sekilde video cektirmek. En temizi bu. Birde her yayincinin youtuberin oynadigi oyun türüne göre de kitlesi farkli olabiliyor o yuzden senin gelistirdigin oyun tarzini oynayan youtubera tanitim yaptirmak lazim. Ben souls-like ile diablo karisimi bi oyun yapyorum mesela bi youtuber Yakında cikacak Top10 diablo-like oyunlari diye bir video yapmis benim oyunun da 20 saniyelik videosunu oynatmis. Video 60k izlenmiş ordan bana toplamda 600 wishlist geldi mesela. Bedavaya wishlist kasmis oldum herifin diklatini cekmis. Yani sözün özeti toutubeda video cektirmek en mantiklisi

Bir oyun ile kaç defa katılabileceğimize dair bilgi sıfır internette. Bing AI da bulamadı. İyice araştırmak gerekiyor. Olmadı Steam'e danışacağım aklımda çok soru var.

Bak diyor ki, Cikis tarihi 10 Şubat ile 1 Eylül 2021 arasında olan bir oyun(Örnek veriyor) 3 etkinlikten birine katılabilir diyor. Çıkış tarihini baz alarak katılım hakkından bahsediyor. 
Ben 2025te ckarcam diyelim Ekim 2023 feste katıldım diyelim. Eee? Önümde daha 2 sene var o sürede bir daha katılamicam mı ben. Bu biraz sacma geldi bana. Benim ordaki yazidan anladığım. Senede sadece 1 etkinliğe katılabilirsin şeklinde. Bu da muhtemelen binlerce oyunun olması ve herkesin her etkinlige katılarak kalabalık yapmasının önlenmesi amaçlanmiş. Ama net bilgiyi almak önemli tabi

Yanıt geldi. 

Hi,

1. The deadline to register for the October Next Fest is July 13.

2. A game can only join the Next Fest one time.

Be sure to read the documentation!
https://partner.steamgames.com/doc/marketing/upcoming_events/nextfest/2023oct

Best regards,
Andrew

Bu arada katılabilme koşullarına da dikkat edelim.
"Oyunun 16 Ekim 2023'te sona erecek Steam Next Fest'ten sonra çıkması." diye bir cümle var. Fest'e katılmamıza rağmen oyun çıkmazsa ne olur bilmiyorum. Burada bahsedilen şey, oyunu çıkaracaksanız bu tarihten önce çıkarmayın, daha sonra çıkabilirsiniz de olabilir.