dgnsparta

Üye
18 Nis 2022
48
-1
6
Belirtilmemiş
Merhaba arkadaşlar.

Ben bir ümit oyun yapıp satma işine girdim. Oyunlarımı steam üzerinden satıyorum. Ancak şu ana kadar doğru dürüst para kazanamadım. Aslında satışlarım çok felaket kötü değil (kur farkından dolayı). Ancak işin içine steam'in aldığı paylar girince tüm uğraş ve emeklerimin boşa gittiğini görüyorum. He ben bunu başta biliyordum ama kendi kendime kabul ettim. Ancak sonra gördüğüm ABD Gelir payı tuz biber oldu. 

Şimdi steam bizden bazı ödemeler alıyor;

-Steam Direct ücreti.

Daha oyunu satmadan önce cebimizden 1400 TL Steam'e ödeme yapıyoruz. Pekala kabul, adamlar çok ciddi hizmet veriyorlar. 

-Steam yüzde 30 satış komisyonu 

Kabul. 

-Steam kdv kesintileri.

Kabul. 

Tabi bunların yanında gelen dehşet iade oranları. Diyebilirsiniz ki tüketicinin elbette iade hakkı vardır. Ancak burada steam min 2 saat ve 14 gün zorunluluğu getiriyor. Dolayısıyla oyuncular bazen ana menüye bile giriş yapmadan çok rahat bir şekilde iade edebiliyorlar ki bu iade sistemi kolaylığı ile ciddi oranda zarar uğruyorsunuz. Hadi bunu tartışmayalım, muhalifi çok çıkacaktır.

Bir de ABD GELİR PAYI.

Ben ABD'de yaşamıyorum. Ama steam bir de ABD'de yapılan satışlar için bir gelir payı koymuş. Aşağıda bir görsel var. Allah aşkına söyleyin, ben hangi rakamı dikkate almalıyım. Önce NET STEAM SATIŞLARI KISMINDAKİ 343.12 doları görünce gerçekten bu rakama çok sevindim. Olsun ya dedim bir umut var. Sonra ABD Payı nı görünce zınk diye 240,15 Dolara iniyor. E ben 2 aydır şu iki oyunu satmakla uğraşıyorum. Tam neyse eh işte oldu derken ABD PAYI ile karşılaşmak hayal kırıcı oldu. (Evet rakamlar çok düşük buna mı seviniyorsun diyebilirsiniz de, en azından bana bu işi devam ettirmekle ilgili umut olacaktı). Aşağıdaki görselde hangi başlığı dikkate almalıyım? Ben ABD PAYI ödüyor muyum? Yoksa Steam NET STEAM SATIŞLARI olan toplam 343,12 doları mı bana yatıracak?

Tecrübesi olan ya da bilgisi olan arkadaşların cevaplarına ihtiyacım var.

fu4gipf.png

ABD satışlarından yapılan toplamda %20'lik kesinti gelir vergisi olarak geçmiyor aslında. Telif ve film olarak alınan saçma bir ücret. Önüne geçmenin yolu yok malesef.

240.15 dolardan %7 gibi bir withholding kesilip hesabına kalan para yatırılacak.

Önce brüt miktardan iadeleri düşüyor.  
Sonra kalan paradan satışın yapıldığı ülke için kendi vergisini(KDV gibi) ödüyor steam. Örneğin Türkiye için %18. Bunu iadeler çıktıktan sonraki brüt miktardan düşüyor.
ABD satışlarından ayrıca %30 stopaj kesiyor(Bu oranı düşürmek için limited şirket olup ABD dışında bir ülkede olduğunu belgelemen gerekiyor. O zaman bile tam 0'a düşmüyor diye biliyorum).
Kalan paradan da %30 komisyonunu alıyor.
Kalan parayı da gönderirken %6-%7 arası withholding kesiliyor.
Sana gelen paradan da banka swift ücreti kesiyor(Ben enpara kullanıyorum 25 TL gibi komik bir rakam kesiyor gelen para ne kadar büyük olursa olsun).
Bankana yatan paradan da sen sorumlu oluyorsun ve ya şahıs şirketi olarak gelir vergini ödüyorsun(Kademeli olarak artıp maksimum %20 ye çıkar), ya da limited şirket olup kurumlar vergisi ödüyorsun(%11 di sanırım.). Ama limited şirkette parayı kişisel ihtiyaçların için kullanmak istiyorsan parayı şirketten çıkarman lazım mesela kar payı dağıtımı ile. Onda da %10 stopaj ödüyorsun.
Yazılım ihracatı olduğun için KDV'den muafsın. Ayrıca gelir ve kurumlar vergisinden de %50 muafsın. Yazdığım oranlar %50 muafiyet sonrası oluşan oranlar.

Genel olarak iade oranına ve ABD satışlarının toplam satıştaki oranına göre brüt miktarın %40-%50 si gibi bir miktar hesabına yatar. Benim en iyi ayımda %52'si yattı. En kötü ayımda %45'i yattı.

Konuştuğum çoğu kişi şirket kurmamış gelen para az diye. Risk almaya değer mi orası senin kararın ama kazandığın her para için vergi ödemen gerekiyor yasal olarak. Ben şahıs şirketi kurdum aylık toplam 3000 TL bağkur ve şirket giderlerim var.

Cevaplar için çok teşekkür ederim.

Peki limited değil de şahıs şirketi kursam %30'u bahsettiğiniz oranlara indirebilme şansım var mı? Şayet şahıs şirketi de işe yarıyor ise yarın gider şirketimi açarım. Çünkü gerçekten umut kırıcı oldu :)