kilicdarogluk

Yeni üye
19 Haz 2023
1
0
0
(7) Antalya
Arkadaşlar merhaba.
Forumdaki tavsiye üzerine Source Control özelliğini git ile aktifleştirmeyi başardım. Bende souce Control çalışıyor ve eşleniyor. Ancak karşı tarafla birlikte oyun geliştirmek için karşı tarafında proje açması gerekiyor. Peki karşı taraf souce Control özelliğini nasıl kullanacak? Unreal Engine ile multiplayer çalışmanın başka yolu yok mu?

Not: Projeyi GitHub'a bağladım. Ancak karşı tarafa gitmiyor ve karşı taraf GitHub'tan proje nasıl çekecek?

Başka yolu derken başka source control demek istiyorsan, evet git ten başka source control sistemleri var. PlasticSCM , Perforce, TortouiseSCM de kullanabilirdin. Ama çok fark etmez sonuçta bir source control sistemi kullanmak zorundasın. Hangisini kullanırsan kullan önce sistemin nasıl çalıştığını öğrenmeniz gerekecek.
   Söylediğin işleme Repo Cloning deniyor. Google da ararken "git how to clone a repo" gibi bir şey yaz 100 lerce ders çıkacaktır muhtemelen. Ama kısaca anlatmak gerekirse.
1. Öncelikle arkadaşın da sen de git i kurmuş olman gerekiyor. Şu programların herkesin bilgisayarında olduğuna emin olun. Git, GitLFS, Github Desktop (Bu sonuncusu komut satırı kullanmak istemiyorsanız veya acemiyseniz)
2. Arkadaşın Github ta bulunan repo yu iki şekilde indirebilir. 
  a. GitHub desktop kullanarak: File -> Clone Repository -> URL menüsünü takip edecek. Oraya yazılacak repo adresi ise GitHub repo sayfanızda sağ üstte çok bariz yeşil gözüken "Code" butonuna tıkladığında gözükecek. Zaten orada direk indirme yöntemleri de yazıyor. Yani direk GitHub repo sayfanızdan da indirebilirsiniz.
  b. Repo yu yüklemek istediği klasöre gidip komut satırını açacak. CMD yazarsa direk açılır. orada "git clone "repo adresi"" komutunu yazacak. Repo otomatik download a başlar. Burada adres ilk madde de anlattığım gibi GitHub dan alınacak. 
  Bir repo nasıl clone edilir internette tonla bilgi var. Ama eğer yeni başlıyorsanız git hakkında biraz çalışmanız gerekecek. Bir de GitHub Desktop u kurarsanız şimdilik alışma safhasında daha kolay olabilir.
Not: Source Control kurmakla iyi etmişsiniz. Tek kişilik projelerde bile Git gibi bir Source Control sistemi kullanmak gerekir. O yüzden eğer bu işlerle uğracaksanız en yakın zamanda Source Control öğrenmeniz gerekiyor.

Github da büyük dosyalar için LFS (Large File Storage) var. Bunun da limiti 2 gb diye biliyorum free sürüm için.

Ben plastic scm kullanıyorum. Onun ücretsiz limiti 5 GB, arayüzü daha güzel geliyor ve unity ürünü olduğundan -oyun geliştirme için source control- bazında başarılı olduğunu düşünüyorum.

Udemy'de bu konuyla ilgili kurs hazırlamıştım. İlgilenirseniz inceleyebilirsiniz. Aşağıya indirimli bağlantıyı bırakıyorum.  

https://www.udemy.com/course/plasti...e-management/?couponCode=1D60814CD845FFD2B03B

Şimdi başka bir bilgisayara kurdum da benden bir şey istemedi. Sen de hangi aşamada bilgiler istemişti?

Düzenlendi: Şimdi farkettim new repo oluşturma butonu gitmiş yerine unity'nin sitesine yönlendiren bir buton gelmiş. Oluşturmaya çalıştım fakat bende de kart bilgisi istedi. Sebebi ise plastic'in yeni sürümü.

(ÇÖZÜLDÜ) Tekrar Düzenlendi: En son plastic sürümünde unity dashboard'a yönlendiriyor. Bunu çözmek için en son sürümü bilgisayarımdan kaldırdım. Ardından tekrar indirme sayfasına gittim. İndirme sayfasında "Previous releases" var önceki sürümleri gösteren.  Denemek için 2022 de yayınlanmış rastgele bir sürümü indirip kurdum ve bu sefer direkt Plastic içinden repo kurabiliyorum artık. (aynı kurstaki gibi).

Bu arada kursu tavsiye ederim. 

Tek sıkıntısı Unity'nin kredi kartı bilgilerini istemesi. Ama birlikte çalışılacak bir projeye girişecekseniz herkesin en çok tavsiye ettiği platform Plastic SCM.

Benim durumumda çalışma arkadaşım art ve dizayn konularını halledeceği için, kaç Gb dosya göndereceğini kestiremiyor olmam.

Yanlışlıkla Gb'larca Zbrush dosyalarını gönderir mi acaba tedirginliği yaşıyorum, onunla konuşup durumu izah ettikten sonra muhtemelen eğitimi bitirip ortak çalışmaya geçeriz.

Emin hocam, Udemy'deki kursu aldıktan sonra gördüm ki Plastic SCM, Unity DevOps Version Control diye bir uygulamaya dönüşmüş. Arayüz Udemy'de anlattığınızdan farklı. Organizasyon ekleme butonu gitmiş, web sitesindeki Dashboard'dan organizasyon eklenebileceği yazıyor ama web sitesinde öyle bir seçenek de görmedim. Ne yapsam bilemedim...

Evet, başlangıçtaki arayüzün değişmiş olduğunu duymuştum. Bende halihazırda kurulu olduğu için o aşamayı henüz deneyimlemedim. Fakat karmaşık olduğunu düşünmüyorum. Adamların support'u çok iyi çalışıyor onlara sorabilir veya soranlar muhakkak vardır onlara verilen cevaplara bir gözatabilirsin ilk etapta kurulum için ne gerekiyorsa. Bence sormana bile gerek kalmadan halledebilirsin gibime geliyor.

Onun dışında plastic kullanım arayüzü (güncel hali) birebir aynı olmasa bile %90 benzer. Eğer kurulumu yapabilirsen kursta anlatılanlar oldukça faydalı olacaktır.