MuhammedOzbay

Yeni üye
27 Ara 2015
11
0
0
(34) İstanbul Avrupa
Herkese merhaba 

Konu kalabalığına karşı ne kadar soru var ise yazıyorum ki birden fazla konu burda olsun bunlar genellikle modelleme ve modelleme ile alakalı.

Şimdi şöyle bir sıkıntım var pc sorunları yüzünden yeni bir sisteme geçiyorum o kısmı geçelim. Tekrardan objeleri oluşturucam genellikle geniş alanda kullanılan büyük objeler olsa da 40 - 60 MB gibi bayağı büyükler ve sadece nesneler. Ben bunları Blender üzerinden tasarlamaktayım. 

Soru 1 : Blender üzerinden gerçekçi bir dağ = 60 MB Texture hariç. Sizden modelleme konusunda ticari olarak kullanabileceğim ve blender kadar iyi bir çözüm olan var mı?

Soru 2 : Suç onda olmayabilir hafif bir araç ben bir nesneyi gerçekçi tasarlamak için o kadar katman ve ya polygon vs. kullanmamalımıyım sonuçta teeee uzakta bu nesne hatta becerebilirsem bir de sis atarım önüne. Böyle bir nesne için hafif ayrıntılı ama geri kalanı texture+Bump ile daha iyi olmaz mı?

Soru 3 : Çimen, ağaç, yaprak vb fiziksel olaylar (Rüzgar gibi) etkilenip hareketlenen modeller ve ya nesneler ne kadar kasabilir? Sonuçta harita bayağı geniş bir alanda açık harita olmasa da bu nesnelerde normalden fazla olucaktır. Yani tahmini birşey olmasa da aklınızda en azından hiç yaşamadan bunların hareketini önizlemede durdurma imkanım var mı?

Soru 4 : Bunları mağlum bayağı büyük haritalarda gidip ayrı ayrı yapıp tek bir oyun üzerinde toplamak mı daha iyi yoksa farklı şeyleri var mı? Bilmiyorum mesela level level tasarlıyıp tek bir yerde birleştirmek. Bir de model yönü var çünkü hepsi ayrı ayrı olduğunda ikisinde kullanıcağım model iki defa kopyalanmış olucak. Bi burda, bi şurda gibi aynı modellerin kopyası olucak.

Soru 5 (Bıkılmış sorulardan) : Tüm bunlar için mecburen hem Meslek yüksek okulu için şehir dışındayım hem de bana taşıyabiliceğim 8 kilodan az :) bir şey lazım, bu da dizüstü ki GTX950M ve İ7 6700HQ bir de 16GB RAM ne kadar yetebilir? Tereddütteyim çünkü kasmaz denilen bir çoğu pc kasmıştı ve ya kasmadan direk kapanmıştı :) sonuncu mefta oldu ki size "bakın böyle bir şey yapıyorum bunu karşılar mı?" diyemiyorum dosyalar gitti. Demeden geçmiyim pert olurken bunu yapıyordum en son : 
Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

Çok soru sordum üzgünüm hani motoru kullananlar motorun tepkileri ve tecrübeleri ile ben şu kısımdan çektim böyle yapmayı düşündüm gibi kendi fikirleri varsa bunları öğrenmek isterim.

1- Blender ile muadil diğer programlarla yapabileceklerini yapabilirsin. Aynı ölçülerde bir meshin farklı programlarla boyutunun düşeceğini sanmıyorum.

2- Eğer yapmak istediğin sadece arkaplan dağları ise ( Yani oyuncu oraya gidemeyecek sadece görsel olarak arkada duracaksa ) 50K ya kadar poly barındırabilir çok sorun olmayacaktır. Nede olsa koca haritada 1 tane olacak.

3- Folige olarak her bir nesnenin LOD larını iyi ayarlarsan sorun olmayacaktır. Yani 4 LOD ' lu, son LOD u sadece billboard olursa sistemi çok zorlamaz. Bunun için en iyi program SpeedTree, 1 aylık speedtree abonesi olarak istediğin kadar Folige'i tam performans kullanilirsin. Kendisi otomatik LOD veriyor. Aynı zamanda wind effectleri de LOD içine aldığı için sadece yakında olan ağaçlarda rüzgarın etkisi görünüyor. Buda performansı çok etkilemiyor.

4-Büyük bir harita yapacaksan level streaming kullanmalısın. Yani birden çok landscape i bir araya getirmelisin. Bu durumda harita ne kadar büyük olursa olsun, sadece bir kare çevrendeki landscapeleri yükleyeceği için performans sorunu yaşamazsın.

Bunun en kolay yolu; World Machine ile yaptığın bir haritayı yine world machine de parçlara bölerek, Engine' e o şekilde atmak. Unreal otomatik olarak bu parçaları alıyor ve oyuna level stream li olarak atıyor. Ayrıca tek tek landscape yaratarak ayar yapmak zorunda kalmıyorsun. Büyük kolaylık .

O linkte verdiğin tutorial o sistemi çökertmez. Muhtemelen başka bir sorun varmıştır. Altı üstü 3 layerlı texture ile landscape yapıyor. Verdiğin bilgisayar özellikleri seni rahat rahat götürür.

qukla' Alıntı:
1- Blender ile muadil diğer programlarla yapabileceklerini yapabilirsin. Aynı ölçülerde bir meshin farklı programlarla boyutunun düşeceğini sanmıyorum.

2- Eğer yapmak istediğin sadece arkaplan dağları ise ( Yani oyuncu oraya gidemeyecek sadece görsel olarak arkada duracaksa ) 50K ya kadar poly barındırabilir çok sorun olmayacaktır. Nede olsa koca haritada 1 tane olacak.

3- Folige olarak her bir nesnenin LOD larını iyi ayarlarsan sorun olmayacaktır. Yani 4 LOD ' lu, son LOD u sadece billboard olursa sistemi çok zorlamaz. Bunun için en iyi program SpeedTree, 1 aylık speedtree abonesi olarak istediğin kadar Folige'i tam performans kullanilirsin. Kendisi otomatik LOD veriyor. Aynı zamanda wind effectleri de LOD içine aldığı için sadece yakında olan ağaçlarda rüzgarın etkisi görünüyor. Buda performansı çok etkilemiyor.

4-Büyük bir harita yapacaksan level streaming kullanmalısın. Yani birden çok landscape i bir araya getirmelisin. Bu durumda harita ne kadar büyük olursa olsun, sadece bir kare çevrendeki landscapeleri yükleyeceği için performans sorunu yaşamazsın.

Bunun en kolay yolu; World Machine ile yaptığın bir haritayı yine world machine de parçlara bölerek, Engine' e o şekilde atmak. Unreal otomatik olarak bu parçaları alıyor ve oyuna level stream li olarak atıyor. Ayrıca tek tek landscape yaratarak ayar yapmak zorunda kalmıyorsun. Büyük kolaylık .

O linkte verdiğin tutorial o sistemi çökertmez. Muhtemelen başka bir sorun varmıştır. Altı üstü 3 layerlı texture ile landscape yapıyor. Verdiğin bilgisayar özellikleri seni rahat rahat götürür.

Cevapların için teşekkürler.

Aklıma taklınlardan ilki verdiğin speedtree var ama ben malum blender üzerinde yapıyorum ağaç, bitki vb. ama sorun olucağını sanmam sadece o önizlemede nesneler sallanırken kasma yaşamam diyorsan. Zaten rüzgar gibi olaylarıda blenderda ekleyebilirim.

Dağ modelinden bir değilde birden fazla olucaktır hani o uzak mesafelerde olcağı için yan yana olucaklar. 50k diyorsan tek katman olarak yaparım önünede sis tamam olur.
level straming hakkında araştırma yaparım dersler vardır olmadı enginenin tutoriallerinde vardır başlarız bir yerden.

1- Blender'ın yaptığını diğer programlarda yapıyor. 3DS Max AutoCAD bunlarıda kullanabilirsin ama lisans sorunları var. 60mb çıkma sebebi polygondan kaynaklanıyordur

2- Oyun online mı veya singleplayermı online bir oyunda arkadaki oyuncunun gitmeyeceği dağ 50k polygon olursa problem olur sonuçta ışık atıyacaksın oyuncunun oraya gidip gitmemesi önemli değil mouse o tarafa çevirdimi işler gene değişir singleplayer içinde fazla ama online kadar değil.

3-Bitkilerin hareketleri ağaçların hareketleri gibi nesnelerin hareketlerini 2 türlü yapabilirsin. Çimenler için animasyon veya apex cloth özelliğini kullanabilirsin.Bir orman yapacaksan gene bir ağacın polygon sayısı fazla olmamalı texture miktarı kalite miktarıda çok önemli tabiki.Speed tree de çok büyük bir nimet :D

5-Bilgisayar laptop alıcaksan 6700HQ Önermiyorum tabi bütçe söylemediğinden bir şey öneremicem.

Ozzy' Alıntı:
3-Bitkilerin hareketleri ağaçların hareketleri gibi nesnelerin hareketlerini 2 türlü yapabilirsin. Çimenler için animasyon veya apex cloth özelliğini kullanabilirsin.Bir orman yapacaksan gene bir ağacın polygon sayısı fazla olmamalı texture miktarı kalite miktarıda çok önemli tabiki.Speed tree de çok büyük bir nimet :D

Foliage hareketlerinin animasyon ve fizik kullanması, pek de önerilmez. Fizik kullanacaksa oldukça iyi LOD benzeri algoritmalarla desteklemek gerekir. Bunların yerine materyal üzerinden rüzgar efekti vermek daha mantıklı olur performans açısından. Rüzgar yönü parametre yada parametre koleksiyonu olarak verilebilir.

MuhammedOzbay' Alıntı:
Soru 5 (Bıkılmış sorulardan) : Tüm bunlar için mecburen hem Meslek yüksek okulu için şehir dışındayım hem de bana taşıyabiliceğim 8 kilodan az :) bir şey lazım, bu da dizüstü ki GTX950M ve İ7 6700HQ bir de 16GB RAM ne kadar yetebilir? Tereddütteyim çünkü kasmaz denilen bir çoğu pc kasmıştı ve ya kasmadan direk kapanmıştı :) sonuncu mefta oldu ki size "bakın böyle bir şey yapıyorum bunu karşılar mı?" diyemiyorum dosyalar gitti. Demeden geçmiyim pert olurken bunu yapıyordum en son : 

8 kiloya kadar sınırınız varsa kendinizi mobil ile sınırlamak zorunda değilsiniz. All In One seçeneklerine de bakmak isteyebilirsiniz, böylece donanımın mobil versiyonlarından kurtulmuş olur daha az parayla daha iyi donanım satın almış olursunuz.

Düzeltme
Sonradan kontrol ettim de All In One seçenekleri de mobil ekran kartları kullanıyormuş. Nedense benim MSI GE24 üzerindeki grafik kartı mobil değil diye aklımda kalmış.

cahitburak' Alıntı:
Ozzy' Alıntı:

Foliage hareketlerinin animasyon ve fizik kullanması, pek de önerilmez. Fizik kullanacaksa oldukça iyi LOD benzeri algoritmalarla desteklemek gerekir. Bunların yerine materyal üzerinden rüzgar efekti vermek daha mantıklı olur performans açısından. Rüzgar yönü parametre yada parametre koleksiyonu olarak verilebilir.

MuhammedOzbay' Alıntı:

8 kiloya kadar sınırınız varsa kendinizi mobil ile sınırlamak zorunda değilsiniz. All In One seçeneklerine de bakmak isteyebilirsiniz, böylece donanımın mobil versiyonlarından kurtulmuş olur daha az parayla daha iyi donanım satın almış olursunuz.

Düzeltme
Sonradan kontrol ettim de All In One seçenekleri de mobil ekran kartları kullanıyormuş. Nedense benim MSI GE24 üzerindeki grafik kartı mobil değil diye aklımda kalmış.
Bitki işleri evet bu yöntemde çok yararlı olabilir. Material sistemi ile gayet başarılı gözüküyor ama bana biraz kötü gözüktü dalgalanma gibi acaba basic olduğundan mı ? Dynamic bir görsellik için ne kadar uygun gibi sorular var aklımda açıkcası

Ozzy' Alıntı:
Bitki işleri evet bu yöntemde çok yararlı olabilir. Material sistemi ile gayet başarılı gözüküyor ama bana biraz kötü gözüktü dalgalanma gibi acaba basic olduğundan mı ? Dynamic bir görsellik için ne kadar uygun gibi sorular var aklımda açıkcası

Bitki modeline uyguladığınız vertex paint ve materyalin kalitesine bağlı. Mesela sadece x yönünde sine ile world position offset yaptırıp bırakırım derseniz haliyle dandik birşey çıkar ortaya.