Khubur

Bilinen üye
14 Eyl 2016
896
340
63
(35) İzmir
zeybek.games
Evet gordugumuz uzere bir kac sene once baya umutlandirilan, oyuncularin goz uzerine goz, developerlarin toz uzerine toz kondurmadigi Google Stadia kapandi. Hatta Ubisoft ve Bungie oyunculara ait olan varliklarin diger platformlara transfer edilmesi konusunda baya ugrasiyormus su siralar...

Google son zamanlarda ayni Microsoft'un bir cok onemli oyun sirketini bunyesine bagladigi gibi bir taktik(Bildiginiz uzere Microsfot, Minecraft(Mojang) almisti, sonra Activision Blizzard satin aldi vs..) gutmedi ve oyunculara yeni bir platform sunmasi mantiginda bir piyasaya girismeye karar verdi. 

Bu da gerek Google acisindan Microsoft kadar fazla hybrid bir sirket olmamasi ve hitap edecegi kesimden disari kalmasi nedeniyle kapandigini sezmekteyim. 

Ayrica teknik olarak "input latency" dedigimiz networkdan gonderilen packagelarin online oyunlar icin zaten optimizasyonu herhangi bir CPU islemine girmeden direkt olarak serverdaki package uzerinden retransmit edilen bir cloud server uzerinde degisik teknikler uygulanan oyuncular icin gec gelecegi oldukca mutlakti.

Benim fikirlerim su: Ozellikle son zamanlarda oyuncular icin buyuk hypelanan oyun platformlari disinda oyunlarin blockchain teknolojisi ile oyun oynayarak zengin olabilecegini veya profesyonel e-sporcular kadar buyuk para odulleri kazanabilecegini dusunen ve titanik gibi gemiye bindirilen milyonlarca oyuncu acisindan ayni kadere sahip olacaklar dusnucesindeyim. 

Bu konu hakkinda dusunceleriniz neler developerlar olarak? Konu konuyu acar...

Oyunculara pek zararı yok. Üyelik alır iptal eder çok dokunmaz , ama şirketler bir miktar zarara uğrayacaktır.
Fakat şu besbelli ortada bazı şeyler tamamen balon, birisi veya birileri bir sistem çıkarıyor bundan kâr edenler bu sistemi hypeliyor sonra herkes hiç düşünmeden işin içine girmeye çalışıyor. Bu blockchain metaverse oyunları çıkar çıkmaz Fiver olsun bu tip siteler olsun buradaki insanlar hemen blockchain tabanlı oyunlar yaptırmak için paralar dökmeye başladılar. Bir kısım da bu oyunlar içerisinden milyonluk arsalar falan almaya başladı. Bu işten üst segment ekmeğini yedi ve çekildi , olan o oyunculara falan oldu ve o balon söndü tekrarda şişmez bana kalırsa. Aynı şey VR içinde geçerli kim VR kullanıyor mesela ? Ben kafamda kocaman bir gözlükle oyun oynamak istemem. Direkt olarak oyunun içine giremeyeceksem o gözlüğü takmamın bir anlamı yok bence. Bana çok fazla ileri seviye gibi gelmiyor bu.
Metaverse ' de bu şekilde.İleride olacak şeylerin protatipini çok önceden sundular ve hiçbir gelişme olamadı. Yani ucu sisli bir yolu sundular. Sözde metaverse evreninden toplantılara katılınıcaktı vs vs o kadar ütopik şeyler söylediler ki. Bunun için bir sürü para harcadılar ama insanların daha önemli sorunları var. Kimse şuan böyle ıvır zıvırlarla uğraşacak rahatlıkta değil.
Herkes çok üstün refah seviyesine sahip değil ki ? Mesela örneğin şuan akıllı telefon kullanıyoruz kimisi en iyisini kullanırken kimisi alt segment kullanıyor ama hepsi bir arada buluşabiliyor hepsi bir şekilde androiddir , iostur o işletim sistemlerinden birbiri ile aynı şeyleri yapabiliyorlar. Fakat metaverse kavramı ve bu cihazların insanlara ulaşması aynı şekilde değil. Birine ya ulaşır ya ulaşmaz. Böyle olunca da bir topluluk oluşamaz. Örneği adam diyor ki iş yerinizdekilerle toplantı yapabileceksiniz. Belki bu iş yerindeki 30 kişiden 5 tanesi bu sisteme dahil oldu geri kalanı ne metaverse kullanıyor ne kafasına gözlük takıyor ne böyle şeylerle uğraşıyor. E bu durum böyle olunca ne olacak o kullananlarda çekilmeye başlayacak. Stadiada aynı şekilde tutmadı herkes çıktı.

Sorunun temeli şurada yatıyor aslında : Birkaç şey başarmış insanlardan bazıları her şeyi aynı şekilde başarabileceklerini sanıyorlar.Ama herkesin alanı farklıdır.​