onuronder

Yeni üye
27 Tem 2015
66
0
0
35
(34) İstanbul Avrupa
Merhaba,
Ben sırasıyla unity,cryengine ve unreal engine 4'ü denedim ve sonunda en makulü unreal engine geldi bana.Youtube kanalından Kağan Öztüzün'ün videolarını izledim.Çok güzel ve çok anlaşılır videolar.Hiç bir menfaati olmadan insanlara faydalı olmaya çalışan, emek sarfeden Kağan Öztüzün'e ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim öncelikle.Allah razı olsun.
Bir kaç şeyden bahsedeceğim.Programı kullanırken bazı sıkıntılar oldu.Bunları anlatmadan önce kullandığım sistemimi yazayım:

İşletim sistemi:Windows 8.1 pro 64bit
Ekran Kartı:AMD R9 290 sapphire 4gb 512bit
İşlemci:Amd fx 8350 4gz 16mb cache
Ram:16 gb ddr3 1600mhz
Hafıza:kingston 240 gb ssd+1 tb

Programı kullanmaya çok hevesliydim.Hatta hiç kimse önermemesine rağmen Güvenç Şahin'in kodlab yayınlarından Unreal Engine 4 kitap ve dvd lerini sipariş ettim.
Aşağıdaki videoda ki gibi harita oluşturmaya çalışıyorum.Fakat nesneler çoğaldıkça harita arazi büyüdükçe donma sorunuyla başa çıkılmıyor.Genelde nesneleri ve metaryalleri sürükleyince oluyor.Performans ayarlarından işelmciye önceliği unreal engine 4'e yüksek verdim.Sorun düzeldi zannettim ama bazen yine tekrarlıyor.Oyun motoru kullanmaya yeni başladım.O yüzden sorun nedir bilmiyorum.

Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.

Birde doku ve metaryel bulmada sıkıntım var.Ücretsiz olanlar var ama kaliteli bir şeyler bulmak oldukça zor.Sizce bunları kendimmi üretmeliyim.Dokular acaba düzgün gözükmüyormu?Daha güzel gözükmesinin bir yolu var mı?(Kullandığım dokuları open world demo collectiondan aldım.)

Cevaplarınız için şimdiden teşşekkür ederim arkadaşlar.

http://www.hizliresimyukle.com/image/Qx6
http://www.hizliresimyukle.com/image/QxX
http://www.hizliresimyukle.com/image/Qxq

Hoşgeldiniz,

Sisteminiz gayet güçlü. Eğer bahsettiğiniz takılmaları videodaki haritada yaşıyorsanız sorun ekran kartı sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir çünkü sahne ekran kartınızın kaldıramayacağı birşeye benzemiyor.

Dokuları cgtextures.com gibi sitelerden bulup Photoshop ile tile edilebilir hale getirebilirsiniz. Ardından yine Photoshop, xNormal, Substance Designer gibi programlar ile Normal, Roughness ve Metallic maplerinizi yaratabilirsiniz. Zaten texture'lara sahip olduktan sonra materyal hazırlaması kolay. Materyalin güzel görünmesi için ise ışıklandırma üzerine düşmeniz gerekiyor.

Jacky' Alıntı:
Hoşgeldiniz,

Sisteminiz gayet güçlü. Eğer bahsettiğiniz takılmaları videodaki haritada yaşıyorsanız sorun ekran kartı sürücüsünden kaynaklanıyor olabilir çünkü sahne ekran kartınızın kaldıramayacağı birşeye benzemiyor.

Dokuları cgtextures.com gibi sitelerden bulup Photoshop ile tile edilebilir hale getirebilirsiniz. Ardından yine Photoshop, xNormal, Substance Designer gibi programlar ile Normal, Roughness ve Metallic maplerinizi yaratabilirsiniz. Zaten texture'lara sahip olduktan sonra materyal hazırlaması kolay. Materyalin güzel görünmesi için ise ışıklandırma üzerine düşmeniz gerekiyor.

Biraz kurcalarken şunu buldum.Nesleler tek tek oluşturulduğunda nesnelerin sayısı çoğaldıkça donmalar oluyor.Ama foliage sekmesinden bir fırça mantığıyla oluşturunca donam olmuyor.Ancak böyle yapınca foliageyle yapılan herhangi bir nesneyi seçince bütün arazidaki nesneleri seçiyor.Acaba Ark Survival Evolved gibi oyunların kasma sebebi bumudur.Sandbox oyunlarda ağaçları tek tek kesebilmek için tek tek mi yapılması gerekiyor.

Konudan bağımsız bir soru ama merak ettiğimden.

Yanlis bilmiyorsam build ettigimizde optimizasyon sorunu varsa bunu belirtiyor
Sistemin benim sistemimin ustunde , 3 haftadir unreal enginw kullaniyorum bir sikinti yaşamadım amd kartlarda driver sorunları olabiliyor sitesine girip driveri update etmeye calisabilir yada unreal engine icin herhangi bir driver var mi bakabilirsin.

Leralonde' Alıntı:
Yanlis bilmiyorsam build ettigimizde optimizasyon sorunu varsa bunu belirtiyor
Sistemin benim sistemimin ustunde , 3 haftadir unreal enginw kullaniyorum bir sikinti yaşamadım amd kartlarda driver sorunları olabiliyor sitesine girip driveri update etmeye calisabilir yada unreal engine icin herhangi bir driver var mi bakabilirsin.

Amd ekran kartlarında çok sık driver güncellemesi olmuyor.1 hafta oldu driver yükleyeli ama bir bakayım unreal engine için farklı bir driver varmı diye.donma olmasına rağmen Unreal Engine kullanamayı sevdim.Oyun oynamamadan duramazdım ama bu sayede yani uğraş verirken Pc başına oturduğumda oyun oynamak istemiyorum bile.24 yaşımdayım.Daha önce grafik tasarım ve web tasarım üzerinede eğitim aldım.Ancak hiç bu kadar keyif almamıştım.Allah bıktırmasın.8 senedir oyun oynarım.1-2 aydır neredeyse oyunları sadece denemek için oynuyorum.Çok değişik bir his oyun motoru kullanmak.

Arkadaşlar ben UE' i kullanırken görüntü donmuyor aksine sadece oyun motoru editörü donuyor.Ama Pc deki diğer yandex browser ve başlat menüsü gibi öğeler çalışıyor.Oyun Motoru donduğunda ise Görev Yöneticisinden programın nasıl çalıştığına baktım.Tam donma anlarında işlemci %100 e kadar çalışıyor.Bu durumda yanıt vermiyor diyor.(Yandex browserda bilerek tek sekme açtığım halde).Acaba sorun işlemcide mi?Sorun işlemcideyse bu yazılım veya driverla halledilebilirmi.?

onuronder' Alıntı:
Biraz kurcalarken şunu buldum.Nesleler tek tek oluşturulduğunda nesnelerin sayısı çoğaldıkça donmalar oluyor.Ama foliage sekmesinden bir fırça mantığıyla oluşturunca donam olmuyor.Ancak böyle yapınca foliageyle yapılan herhangi bir nesneyi seçince bütün arazidaki nesneleri seçiyor.Acaba Ark Survival Evolved gibi oyunların kasma sebebi bumudur.Sandbox oyunlarda ağaçları tek tek kesebilmek için tek tek mi yapılması gerekiyor.

Konudan bağımsız bir soru ama merak ettiğimden.

Şimdi biraz daha akla yatkın hale geldi takılmalar. Bitki, taş gibi nesneler için foliage tool kullanmanız gerekli ki Unreal da ona göre optimizasyonunu yapsın. Aksi takdirde her nesne için bir "draw call" yapması gerekiyor. Ark Survival Evolved da foliage tool ile yerleştirilmiş nesneler kullanıyor fakat modifiye edilmiş haliyle. Ondaki takılmaların nedeni UE4'ün şu anki genel optimizasyon sorunlarından kaynaklanıyor.
Ark benzeri bir sistem yaratabilmeniz için Blueprint aktörlerini de foliage olarak kullanabilmemiz gerekli(şu anda sadece static mesh'ler kullanılabiliyor), bu özellik de ileride Epic tarafından entegre edilecek.

Arkadaşlar o kadar iyi cevap veriyorsunuz ki bir soru daha sormaya çekiniyorum.Ama sorumu rahat anlmanız için video çekme gereği duydum.Çok kısa.Biraz hasta olduğum için konuşmakta zorlandım.Lafı geveledim biraz.

Videonun sonunda sormaya çalıştığım şey bsp nesnelerini birleştirip tek bir nesne hailne getirmeye çalışmak.

https://wiki.unrealengine.com/Basic_Level_Design_BSP_(Unreal_Tournament) buraya baktım ama pek bişey anlamadım.

Soru sormanızda sakınca yok ama tek konu altında farklı konular üzerindeki soruları toplamayalım mümkün olduğunca. Her soru alanına ait bölümde sorulup cevaplanırsa sonradan gelecek olan üyeler de kolayca faydalanabilir.

Arazi dokularının tile oranını azaltmak için o landscape için kullandığınız materyali açın, içinde Landscape Coordinates isimli bir node olacak. Oradan scale size değerini arttırdıkça gördüğünüz kareler büyüyecektir. Bu tekrarlamayı daha da azaltmak için araziyi mümkün olduğunca çim, taş, vs. ile kaplamanız ve materyal içinde farklı layer'lar(katmanlar) kullanarak landscape'i boyamanız gerekir.

BSP konusuna gelirsek, o duvarı tek parça yapıp kapı açıklığını Subtract yardımıyla yaratabilirsiniz. Ben BSP kullanmadığım için ayrıntıya giremeyeceğim ama Kaan'ın bu konu üzerine videoları var sanırım, onları izleyebilirsiniz.

Jacky' Alıntı:
Soru sormanızda sakınca yok ama tek konu altında farklı konular üzerindeki soruları toplamayalım mümkün olduğunca. Her soru alanına ait bölümde sorulup cevaplanırsa sonradan gelecek olan üyeler de kolayca faydalanabilir.

Arazi dokularının tile oranını azaltmak için o landscape için kullandığınız materyali açın, içinde Landscape Coordinates isimli bir node olacak. Oradan scale size değerini arttırdıkça gördüğünüz kareler büyüyecektir. Bu tekrarlamayı daha da azaltmak için araziyi mümkün olduğunca çim, taş, vs. ile kaplamanız ve materyal içinde farklı layer'lar(katmanlar) kullanarak landscape'i boyamanız gerekir.

BSP konusuna gelirsek, o duvarı tek parça yapıp kapı açıklığını Subtract yardımıyla yaratabilirsiniz. Ben BSP kullanmadığım için ayrıntıya giremeyeceğim ama Kaan'ın bu konu üzerine videoları var sanırım, onları izleyebilirsiniz.

Teşekkür Ederim.Böylece BSP sorununu Subtract yaparak çözdüm.Soru sorma kısmını taşıyabilme seçenği varmı acaba.Böyle aynı konu içinde toplamamam gerektiğini düşünemedim.

onuronder' Alıntı:
Merhaba,
Ben sırasıyla unity,cryengine ve unreal engine 4'ü denedim ve sonunda en makulü unreal engine geldi bana.Youtube kanalından Kağan Öztüzün'ün videolarını izledim.Çok güzel ve çok anlaşılır videolar.Hiç bir menfaati olmadan insanlara faydalı olmaya çalışan, emek sarfeden Kağan Öztüzün'e ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ederim öncelikle.Allah razı olsun.
Bir kaç şeyden bahsedeceğim.Programı kullanırken bazı sıkıntılar oldu.Bunları anlatmadan önce kullandığım sistemimi yazayım:

İşletim sistemi:Windows 8.1 pro 64bit
Ekran Kartı:AMD R9 290 sapphire 4gb 512bit
İşlemci:Amd fx 8350 4gz 16mb cache
Ram:16 gb ddr3 1600mhz
Hafıza:kingston 240 gb ssd+1 tb

Programı kullanmaya çok hevesliydim.Hatta hiç kimse önermemesine rağmen Güvenç Şahin'in kodlab yayınlarından Unreal Engine 4 kitap ve dvd lerini sipariş ettim.
Aşağıdaki videoda ki gibi harita oluşturmaya çalışıyorum.Fakat nesneler çoğaldıkça harita arazi büyüdükçe donma sorunuyla başa çıkılmıyor.Genelde nesneleri ve metaryalleri sürükleyince oluyor.Performans ayarlarından işelmciye önceliği unreal engine 4'e yüksek verdim.Sorun düzeldi zannettim ama bazen yine tekrarlıyor.Oyun motoru kullanmaya yeni başladım.O yüzden sorun nedir bilmiyorum.

Birde doku ve metaryel bulmada sıkıntım var.Ücretsiz olanlar var ama kaliteli bir şeyler bulmak oldukça zor.Sizce bunları kendimmi üretmeliyim.Dokular acaba düzgün gözükmüyormu?Daha güzel gözükmesinin bir yolu var mı?(Kullandığım dokuları open world demo collectiondan aldım.)

Cevaplarınız için şimdiden teşşekkür ederim arkadaşlar.

http://www.hizliresimyukle.com/image/Qx6
http://www.hizliresimyukle.com/image/QxX
http://www.hizliresimyukle.com/image/Qxq

selamun aleykum kardeşim benim dvd ler çalışmıyor neden olabilir sence

yetenek55' Alıntı:
evet ue4 dvd leri takıyorum açmıyor

Eğer UE4 resmi web sitesinden indirme şansınız varsa oradan indirebilirsiniz.DVD ile alakalı bir kaç ay önce benim dvd-raider da dvd görmemeye başlamıştı.Bu dvd nin bozuk olduğundanda olabilir.Ancak DVD-raider in bir ömrü var diyelim.DVD-raiderların optik gözü tozlanıyor,bozuluyor,işlevini kaybediyor.Gözü temizlemek dizüstü bilgisayarlarda kolay ancak yine de bir süresi var.Bir süre sonra servise göndermek gerekiyor veya satın alıp kendiniz takabilirsiniz.Genelde dizüstü pc de optik sürücünün montajı için tek bir vida kullanılır.Masaüstü Pclerde opdik gözü temizlemek çok az uğraş ister ancak çok yaptığımdan biliyorum opdik gözü çıkarıp taktıkça mekanizma zarar görür ve yine bozulur.Anlıyacağınız donanımın bu parçası çok hassastır ve ilkeldir.

Eğer indirmek istemiyorsanız şunu bir deneyin.DVD raider'i çalışan bir Pc de dvdleri deneyin.Eğer çalışıyorsa DVDleri ImgBurn gibi bir programla ISO kalıbına çevirin.Daha sonra o ISO kalıbını USB bellek vasıtasıyla bilgisayarınıza aktarın.Daha sonra o ISO kalıbını Deamon tools gibi bir program ile sanal dvd sürücüsüne çevirin.Bu şekilde istediğiniz kadar açık kalır.

Bahsettiğim programların premium lisanslarıda var ancak bahsettiğim özelliklerine ücretsiz lisanlarını kullanarak erişebilirsin.Ücretiz lisansların süresi sınırsızdır tabi sadece kısıtlıdır.Korsanı tavsiye etmiyoruz.Bu yüzden söylüyorum kardeşim.

onuronder' Alıntı:
yetenek55' Alıntı:
evet ue4 dvd leri takıyorum açmıyor

Eğer UE4 resmi web sitesinden indirme şansınız varsa oradan indirebilirsiniz.DVD ile alakalı bir kaç ay önce benim dvd-raider da dvd görmemeye başlamıştı.Bu dvd nin bozuk olduğundanda olabilir.Ancak DVD-raider in bir ömrü var diyelim.DVD-raiderların optik gözü tozlanıyor,bozuluyor,işlevini kaybediyor.Gözü temizlemek dizüstü bilgisayarlarda kolay ancak yine de bir süresi var.Bir süre sonra servise göndermek gerekiyor veya satın alıp kendiniz takabilirsiniz.Genelde dizüstü pc de optik sürücünün montajı için tek bir vida kullanılır.Masaüstü Pclerde opdik gözü temizlemek çok az uğraş ister ancak çok yaptığımdan biliyorum opdik gözü çıkarıp taktıkça mekanizma zarar görür ve yine bozulur.Anlıyacağınız donanımın bu parçası çok hassastır ve ilkeldir.

Eğer indirmek istemiyorsanız şunu bir deneyin.DVD raider'i çalışan bir Pc de dvdleri deneyin.Eğer çalışıyorsa DVDleri ImgBurn gibi bir programla ISO kalıbına çevirin.Daha sonra o ISO kalıbını USB bellek vasıtasıyla bilgisayarınıza aktarın.Daha sonra o ISO kalıbını Deamon tools gibi bir program ile sanal dvd sürücüsüne çevirin.Bu şekilde istediğiniz kadar açık kalır.

Bahsettiğim programların premium lisanslarıda var ancak bahsettiğim özelliklerine ücretsiz lisanlarını kullanarak erişebilirsin.Ücretiz lisansların süresi sınırsızdır tabi sadece kısıtlıdır.Korsanı tavsiye etmiyoruz.Bu yüzden söylüyorum kardeşim.

sağol ozaman ben önce başka bilgisayarda denemeye başlıycam bakalım gelişmeleri yazarım :)

yetenek55' Alıntı:
onuronder' Alıntı:
Anlamadığın bir nokta olursa yine yaz kardeşim.İstersen Skype'den anlatabilirim.

tamam sağol tekrar

başka bir laptop da denedim açılmadı
acaba masaüstü pc demi denemeliyim

acaba kodlab dan tekrarmı istemeliyim dvd leri güvenç şahinin kitabı güzel ama dvd leri de açıp izlemek istiyorum açılmıyor başka laptop da açmadı

yetenek55' Alıntı:
acaba kodlab dan tekrarmı istemeliyim dvd leri güvenç şahinin kitabı güzel ama dvd leri de açıp izlemek istiyorum açılmıyor başka laptop da açmadı

Benimkinde açıldı ama ben dvd-raider'i alalı yarım ay oldu.DAha yeni yani.Ama içinizi belki rahatlatır belki rahatlatmaz: Ordaki videolarda G.Ş 'i olumsuz yönde eleştirmek istemiyorum bu forumda.Kitap ve videolar çok yüzeysel olmuş.Hani birşey hakkında yorum yapar gibi.Ben ne öğreniyorsam bu forum sayesinde öğreniyorum.
O dvd lerde 14 video, içinde video açmak için video player var.Bide BSP ile yapılmış bir kaç basit proje var.Fazla bir şey bekleme.Sanki biraz para tuzağı gibi geldi bana.İnsanlara bir şey aktarmak için biraz onların ceplerini de düşüneceksin.Ordaki videolar Kaan Öztüzünün eğitim videolarından daha iyi değil.İzlerken sıkıldım.hem sesinide ayarlayamamış.G.Ş sanatçı kişilikli bir insan değil.Bu ülkede bu sektörün gelişmesini de düşünmüyor bence.Sadece yazılım bilen ve bu işten para çıkarmaya çalışan bir adam.Bence Kaan Öztüzünün videolarını izle ve anlamadığın noktaları forumda sor.Çok geçmeden cevap geliyor zaten.

Benim fikrim bu.Ama kitaba verdiğin parayı da düşünme bence.Sadece bu yaşadığını bir yerde forum gibi çok net isim vermeden eleştir.İnsanlarda hem buna göre madur olmaz bizim gibi.Biz deneyenler ve öğüt veren oluruz bu iştede boşver.