N30

Yeni üye
13 Eyl 2015
7
0
0
(9) Aydın
Merhaba Arkadaşlar Diyelim, Biz Oyunumuzu Steam a Koyduk ve 10 Dolar a Satılıyor. Ortalama Kaç Lira Kazanırız Günlük?

?

Günlük para kazanılmıyor.

Her satışta steam payını alır,geriye kalandan unreal için de ödedikten sonra elinde kalan senindir.

Steam oyunu satmaz,oyun kendini aldırtır.

N30' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar Diyelim, Biz Oyunumuzu Steam a Koyduk ve 10 Dolar a Satılıyor. Ortalama Kaç Lira Kazanırız Günlük?

Kusura bakmayın bu çok saçma bir soru. Neden saçma olduğunu izah etmeye gerek yok. Siz neden saçma olmadığını ispatlarsanız sizden özür dileyeceğim. Hiç değilse bu gereksiz başlık böyle bir münazara konusuyla değerlendirilmiş olur.

Yada şu soruya cevap verebilirseniz; kendi sorunuzun cevabını almış olursunuz: Her gün pazarda tanesi 1 liradan elma satmak istiyorum. Günde ortalama kaç lira kazanırım.

Yada gelin daha doğru sorular soralım:
Steam kendi için yüzde kaç veya ne kadar pay alır?
Başka masraflar var mıdır?
10$' a koymuş olduğum bir oyunun bir tanesinden net ne kadarı bana kalır?

Yapacağınız oyuna (Kalitesi, türü, çeşitliliği vb..) kısaca özelliklerine bağlı.
  Ancak en klişe sözlerden birini söylemek isterim ki,
Kazanç için oyunlara güvenmeniz tavsiye edilmez.

Bu konuda birkaç şey söylemek isterim :

Oyunları ikiye ayırıyoruz : Bütçeli Firma Oyunları , Bağımsız Yapımcı Oyunları
Biz 2. Katagoriye giriyoruz. Tek kişi de yapsan 15 arkadaş ta yapsan bağımsız yapımcı oluyorsun.

Bütçe oyunlarının maliyetleri çok yüksek olduğu için gelirleri de o oranda ilerliyor.
Mesela
GTA 5 : 265 milyon dolara yapıldı. Ama ilk günkü satışından 800 milyon dolar kazandı.
21 Ağustos 2015 tarihine kadar 54 milyon kopya sattı. Şu an da dahi haftalık satışları 70.000 civarı.

Aynı şekilde  Call of Duty: Modern Warfare 2 -  200 Milyon dolara yapıldı. Toplamda 23 milyon sattı.
Ama bunlar büyük firma oyunları. Sizin yaptığınız oyun büyük ihtimal bu kadar satmayacaktır.

Büyük ihtimal diyorum çünkü biliyorsunuz bir minecraft durumu var.

Tek bir kişi (Markus "Notch" Persson) tarafından yapılan ve tamamen fikir oyunu olan minecraft, GTA’ yı da geçerek dünyada en çok satan oyun (70 milyon ) olma rekorunu elinde tutuyor.    
Ama dünyadaki tek istisnadır diyebiliriz. Kaldı ki ; bu Markus’ un ilk yaptığı oyun değil. Kendisi 25 yıldır oyun sektöründe. Bir röportajından alıntı :

Minecraft’ tan sonra insanlar kurtuluşu oyun sektöründe görmeye başladı, şu bilinsin ki bu oyun benim ilk projem değil. Başarısız 50 ye yakın oyunum var,  çok kez oyun firmalarının kapılarından döndüm..”

Yani öyle unreal engine  indirip “ haydi zengin olalım” diyerek başlanmıyor bu işe. Öyle olsa dünyada binlerce oyun programcısı var onlar zengin olurdu : )

Bağımsız yapımcılardan benim en beğendiklerim:

Luke Hodorowicz, Banished’ in yapımcısı tek başına çok iyi işler yaptı ve oyunu Banished 30.000 sattı. 19 euro dan 570 bin euro. İyi para : )

Factorio ‘ da çok beğendiğim ve hatta uzun süredir oynadığım en keyifli oyunlardandır. Bildiğim kadarıyla şu ana kadar 101.176 satmış ve daha oyun early Access de. Yani daha çıkmadı bile.

Prison Architect’ i de close beta’dan beri takip ediyorum. Şu ana kadar kaç sattı bilmiyorum ama Factorio yu geçtiğini tahmin ediyorum. Oda şu an steamde v1.0 ile satışa çıktı.

Ama bu şekilde para kazanan oyunlar 10’ u geçmez. Steamde şu an 5.024 tane bağımsız oyun greenlight’ da piyasa çıkmak için oy bekliyor. Yani piyasada çok oyun var ve bir çoğu da çook başarılı yapımlar.

Kendi tecrübelerime göre yeni başlayan birisinin bu işten para kazanması zor. Bir oyun yapsan onlarca reklam yapsan ve oyunu 4 dolardan koysan bile satışların 500 ‘ e ulaşması çok zor. Ve hatta 500 oyun satarsan büyük başarı.  

Özetle ; bu işe para için giriyorsan girme.