swordar

Üye
20 Eyl 2021
33
1
8
(26) Eskişehir
Merhaba arkadaşlar ocak ayı gibi oyunumu steam de çıkarıcam oyunum hikaye tabanlı şirketimi ingiltere londra da kuruyorum ancak kafama takılan bi kaç  soru var bilen arkadaşlarının yardımını istiyorum.
1.Öncelikle Şirketim Limited İngiltere de olucağı için (sanal ofis kiralayarak orda gösteriyorum.) Şirket bilgileri yeri orda göstericem steam stopaj vergi öncelikle ne kadar alıyor totalde 1 milyonu geçince vb ayrıyetten alma gibi bir şey okumuştum detaylı bilen varsa anlatırsa sevinirim.
2.ayrıyetten Şirketim ingiletere de oldugu için steam e fatura kesmek zorundamıyım zorundaysam ne kadar sürede bir yollamam gerekiyor
3.Son olarak febi bank aracılığı ile yapıcagım için herhangi bi atm den ister temassız ister nakit çekebeiliyorum Türkiye de maliyeye yakalanmamak için bunu nasıl bi miktarda tutmam gerekiyor Şimdiden teşekkür ederimm destekleyenlere.

Hayırlı olsun öncelikle. Ben de 2 ay sonra çıkaracağım oyunu ben de tam cevapları aradım ama hala benim için de bir gizem. İlk oyunum olduğu için bu seferlik şirketsiz çıkarmak istedim olası gelir vergisi ve şirket kurarsam ödeyeceğim vergileri hesapladım ve küçük çapta kazanç için o çileye değmez dedim.

İlk önce şu soruyu sormak istiyorum: Oyunun wishlist sayısı kaç? 1 milyon kazanmak için baya bir takipçin olması lazım. Steam sayfasını daha açmadıysan ocakta 1 milyon kazanacak oyun hayal. Çok geç kalmışsın demektir. Bir yayıncıyla anlaşsan bile o bile bu kadar kısa sürede 1 milyon kazandıracak takipçiyi kasmakta zorlanır. Çok çok nadiren oyun çıktıktan sonra parayı vurur; ihtimal 1000'de 1 falandır. Hemen her bağımsız oyun parayı henüz çıkmadan vurur. İmkansız demiyorum ama steam algoritması böyle malesef.

Şöyle bir istatistik vereyim örneğin 1000 wishlist ile oyunu çıkarırsan 20 dolarlık bir oyunda oyun ömrü boyunca net 50-60 bin TL bırakır. Kesintiler şunlar: %30 steam, %5 Epic Games. %30(şirketin yoksa) Amerikadaki satışlardan ABD Stopajı. Amerika dışındakilerden stopaj yok diye biliyorum. Kişisel banka hesabına aktarıldığında yıllık 150-200 bin TL ye %25 gelir vergisine denk geliyordu sanırım. Arttıkça %35 e kadar çıkıyor.

Türkiye'de şirket açarsan Amerika satışlarındaki stopaj oranı %5-10 a falan düşüyor sanırım. Şirketten parayı direkt çekemiyorsun. Kendini maaşa bağlasan yine vergi ödeyeceksin. Parayı çekerken stopaj ödeyeceksin. KDV de ödeyeceksin ekstra. Şirket kurduğunda daha çok vergi ödüyor gibisin. Ama onun avantajı bir sürü giderini KDV den düşebilirsin. Şirket üstüne ev araba alıp onun benzinini KDV den düşebilirsin bu gibi avantajları var ben de emin olamıyorum bu sorumluluğa değecek kazanç var mı diye çünkü nereye el atsan vergi türkiyede.

İngiltere vergi konusunda gerçekten iyi . sabit %19 vergin var. 1 milyon tl yi gecersen eger %20 de üzerine ekleniyor sadece bu kadar. şirketimi limited tek ortaklı olarak kuruyorum bende. vergi konusunda gerçekten çift vergi olmaması için gerekiyor yoksa hem abd hem tr de ödemiş oluyorum o yüzden şirket kurmak daha mantıklı TR DE şirket kurmak tamamen bir gereksizlik yani sadece vergiden ibaret başka bi avantajı yok. İngiltere ya da Amerikada şirket kurmak her yönden daha avandatajlı bir araştır derim. Oyunumu residen evill village uncherted 4 god of war tarzında hikaye tabanlı yaptıgım için 1 ay öncesinden fragmanını yabancı ve türk yayınlılar donate eşliğinde atıp reklamını yapıcam zaten ve yayınlara keylerini yollıcam zaten yolla ben oynarım destek olurum diye yardımcı oluyor hepsi cok izlenenler. Reklam konusunda tavsiyem sana bu şekilde. :)

Ve banka hesabı konusunda wibe yani içinde 11 farklı döviz olan banka hesabı açarsan 14 günde geliyor mastercard eline burda ister atm den temassız ya da kendine maaş olarak zaten gösteriyorsun hem hissedar hem yönetici olarrak atm den maliyeye yakalanmadan günlük çekim ve aylık çekim sınırlaması içersinde her ay 25 bine kadar çekebiliyorsun diye biliyorum böylelikle çift vergiden de muaf oluyorsun oynun tutarsa şayet yurt dısına yerleşmek içinde büyük bir avantaj =) Benim arkadaşım aynı bu şekilde yaptı 2 yıl sonra zaten tier 2 girişimci vizesiyle gitti yerleşti :)