Khubur

Bilinen üye
14 Eyl 2016
862
332
63
(35) İzmir
zeybek.games
Öncelikle, yapay zeka tahminimce 2 sene içerisinde bütün programcıların yerini alacak ve muhtemelen yazılım geliştiricilerinin %70'i gerek kalmayacak. MCP(Model Context Protocol) sayesinde buradaki entegrasyon daha da büyüyecek.

Autoregressive world models, yani otomatik olarak tekrardan öğrenen, gerçek fiziğe simüle edilen dünya modelleri ile oyunlar yapmak çok kolay olacak. Fakat bu toolları kullanmak için daha henüz erken, bu tarz toollar(Google Genie Project, buna alternatif Runaway'ın bir tane vardı)

Şu anda daha emekle aşaması ki AGI gelene kadar ki buna yaklaşık 6 sene var tahmin ediliyor baya sağlam bilim insanları yani precise olarak 2032-2036 arası ortalama insan zekasını geçmez. Fakat daha hızlı üretir.

Konuya gelirsek, önerebileceğim en kaliteli AI Yardımcısı:

Buradaki neural network ve sunduğu çözümler bence en iyisi (en azından Unreal Editor üzerinde ML Engineer'lar bir neural network üzerinde yaratırken, şu anda büyük ihtimalle dataset düzenliyorlar.)

Neden Ludus AI ile çalışmalıyım?

Doğru prompt ile immediately 3D Model yaratabiliyor (referans image tabanlı daha az kredi gidiyor).
Unreal Material Graph Editor düzenleyebiliyor .
C++ kodu düzenleyebiliyor MCP (Model Context Protocol) olarak entegre olduğunda.
Animasyon Blueprint Graph oluşturabiliyor.
Niagara üzerinde VFX yaratabiliyor.
Blueprint Kodu yaratabiliyor.
Türkçe prompt doğal olarak girebilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla 30,000 gerçek kullanıcı tarafından hala dataset train ediliyor.

Bu konu daha sonradan değişebilir daha henüz distruptive innovation gelmiş durumda değil Unreal 5+ için.

Önümüzdeki 5 yıl boyunca Epic Games developerları AI ile engine sistemlerini push etmeye çalışacak çünkü diğer world-driven otomatik öğrenen ve regessif ilerleyen physical-driven oyunların engine sistemleri Unity & Unreal geçecek.

Fakat iş bununla bitmiyor, prompt ve genel framework kısmını iyi anlamanız gerekiyor Unreal ile çalışabilme için. Eğer (Anim Graph, UMG, Behavior Tree vs) bunların temelini bilmezsen, ilerleme yapamazsın.

2026 - 2027 için kısa not: Ne yaptığınızı basitçe bilin, yani sırf bu toollar ile şimdilik sıfırdan oyun yapmaya başlamayın. Sadece, yardımcı tool olarak kullanın.

Tabii bunun yanında HLE (Humanity's Last Exam) testlerini kontrol edin, bunlar genel olarak en önemli gösterge şu andaki gelen distruptive yenilik için.

Bu değişim sandığınızdan hızlı olacak.

Bu içeriği görmek için üçüncü parti çerezlerine izin vermeniz gerekli.
Daha fazla detay için çerezler sayfasını ziyaret edin.
Aslında AI adam akıllı realistic veya low poly asset üretse, İskelet ve Rig yapsa hadi üzerine bir de animasyon yapsın tadından yenmez. Başka bir şey yapmasına gerek yok.
Dediğim gibi tek başına oyun yapmasına da gerek yok şu yardımcı assetleri üretse kod yazmayı bilen adam bunlarla çok güzel şeyler yapar. Zaten kod yazımına da mantığına da yardım ediyor.

Yaklaşık 1 aydır google'ın antigravity kullanıyorum, şu sıralarda codex deniyorum. İşlem hızım 100x arttı diyebilirim. Kod düşünmek yerine game design concept falan düşünüyorum artık.

Kafam çok karışık ama çok karışık. Dün okuyup hatırladığım kadarıyla Haziran'daki NextFest'e 5500 oyun katılıyor. Oyun üretimi çok hızlandı. Hatta şöyle ki hayatta Godot'u denememişken bugün bi deniyim diye indirdim. Nerdeyse 30 dakikada sağlam bi oyun prototipi yapabildim.

Bu iş nereye gidiyor, nasıl rekabet edebiliriz kafam çok karışık. Yada etmeli miyiz onu da bilmiyorum.

Arkadaşlar boşuna kafanız karışmasın bu işin nereye gideceği aslında çok belli. Teknoloji başta tatlıdır sonradan sıradanlaşır, cep telefonu gibi düşünün. Oyun geliştirme tarafında da AI baya ileri düzeylere ulaşacak bu kaçınılmaz ancak sorun şurada, olayın nerede patlayacağını bilen AAA stüdyolar furyaya uyup işe aldığı AI developer tayfalarını çoktan işten çıkardı neden? Oyuncular 10-15$+ para ödediği bir oyunda AI üretimi herhangi bir asset gördüğünde aşırı tepkiler veriyor hatta ve hatta kelimenin tam anlamıyla oyunu bombardımana tutuyor. Şimdi developer olarak kendinizi aynı yere koyun, kabaca tabiri ile ulan oyuna 15$ vereceğime AI aboneliğine verip kendi oyunumu yaparım dermisiniz demez misiniz ? İşte tam burada conflict başlıyor, bu işin bir sonraki seviyesi, steam/epic... vb oyun platformları aynı play store gibi oyun çöplüğüne döndürecek. Küçük rakamlara satan (3-5$) ve çöplükten sıyrılmayı başaranlar, reklam yapıp belli bir kitle edinerek öne çıkabilen oyunlar olacak. Bu oyunlarda reklama basacağı paralar yüzünden minimal kazançlar elde edecek, yine sonuçta AAA stüdyolar bizde AI yok bak kardeşim deyip basacak parayı reklama milyar $ kazanmaya devam edecek. Anlayacağınız kapitalist sistem kaldığı yerden devam. Ben AI ile şöyle oyun yaparım böyle oyun çakarım diye avuçlarını ovuşturanlar avcunu yalayacak anlayacağınız. Sonuç olarak bugün durum ne ise yarın da o, dolayısıyla fazla kafa yormayın bugün kazandığınız kardır, bekletmeyin elde olanı yapıştırın gitsin.

Abi asset konusunda haklısın zira gözle görülebiliyor.

Ama kod konusunda AI ile yapılıp yapılmadığını oyuncu zor anlar belki de hiç anlamaz. Benim bahsettiğim konu yazılım tarafı.

AI ile birlikte bir noktada yazılım konusunda hepimizin eşitlendiğini yazılım tarafıyla fark yaratamayacağımızı düşünüyorum.

Asıl farkın gözle görülebilir assetlerden ve game design gibi 0-1'in dışında olan şeylerden yaratılacağını düşünmeye başladım. İşin sanat tarafından bahsediyorum yani.

Çekindiğim kısım şu: eskiden yazılım bilgisiyle öne çıkarım şeklinde bi stratejim vardı ama şu an bu strateji darmaduman doldu. AI beni game design'a itti çünkü nerdeyse 2 aydır BP tarafında ufak düzenlemeler haricinde 1 satır kod yazmadım.

Aslında abi bahsettiğin gibi şu an tatlı kısımlarını görüyoruz.

Ama abi yine senin dediğin gibi sıradanlaştığında bu sıradana çoktan ayak uydurmuş olmak lazımmış gibi hissediyorum. Yani skill setlerimizi biraz daha 0-1'in dışına açmamız gerekiyor gibi geliyor.

Zaten kodlama tarafından bahsetmiyorum, oyuncu ne bilsin nasıl yazıldığını ki onların derdi bug olmasın yeter. Ama görsel tarafta her şeye takıntılı hale geldi insanlar. Dediğim gibi para veriyorum neden AI yapımı malzeme kullanılmış oyun alayım kendimde 2 prompt yazar yaparım bunu diyen o kadar fazla ki anlatamam. Burada artık ayırıcı olan 1 stil, 2 kalite (animasyonundan tut kamera geçişine kadar), 3 fikir; artık oyunlar birbirinin kopyası durumuna düştü, yenilikçi oyunlar arıyor insanlar, son olarak da yeniden oynanabilirlik. GTA nın bu kadar tutmasının yegane sebeplerinden biri de budur. Dediğim gibi ucuz oyun OK insanlar çerezlik deyip alıyor ama fiyat arttıkça beklenti bambaşka yerlere gitmeye başlıyor. Ucuz tarafta şimdiden çöplüğe döndü, dediğin gibi bir fest e 5500 (ki katlanarak artacak) oyun giriyor, mobil oyun kalitesindeki oyunları PC de görüyoruz artık. Yazdıklarım çok karamsar gelebilir ama maalesef gerçek.

Arkadaşlar boşuna kafanız karışmasın bu işin nereye gideceği aslında çok belli. Teknoloji başta tatlıdır sonradan sıradanlaşır, cep telefonu gibi düşünün. Oyun geliştirme tarafında da AI baya ileri düzeylere ulaşacak bu kaçınılmaz ancak sorun şurada, olayın nerede patlayacağını bilen AAA stüdyolar furyaya uyup işe aldığı AI developer tayfalarını çoktan işten çıkardı neden? Oyuncular 10-15$+ para ödediği bir oyunda AI üretimi herhangi bir asset gördüğünde aşırı tepkiler veriyor hatta ve hatta kelimenin tam anlamıyla oyunu bombardımana tutuyor. Şimdi developer olarak kendinizi aynı yere koyun, kabaca tabiri ile ulan oyuna 15$ vereceğime AI aboneliğine verip kendi oyunumu yaparım dermisiniz demez misiniz ? İşte tam burada conflict başlıyor, bu işin bir sonraki seviyesi, steam/epic... vb oyun platformları aynı play store gibi oyun çöplüğüne döndürecek. Küçük rakamlara satan (3-5$) ve çöplükten sıyrılmayı başaranlar, reklam yapıp belli bir kitle edinerek öne çıkabilen oyunlar olacak. Bu oyunlarda reklama basacağı paralar yüzünden minimal kazançlar elde edecek, yine sonuçta AAA stüdyolar bizde AI yok bak kardeşim deyip basacak parayı reklama milyar $ kazanmaya devam edecek. Anlayacağınız kapitalist sistem kaldığı yerden devam. Ben AI ile şöyle oyun yaparım böyle oyun çakarım diye avuçlarını ovuşturanlar avcunu yalayacak anlayacağınız. Sonuç olarak bugün durum ne ise yarın da o, dolayısıyla fazla kafa yormayın bugün kazandığınız kardır, bekletmeyin elde olanı yapıştırın gitsin.

Sıfırıncı Anlamadığınız Problem: Dikkat, Size Gereken Her Şey.

Pikseller görüntüler için temel taş. Basitçe 0 ile 1 değeri arasında birden çok transistörün, yarı-iletkenlerin, birleşmesiyle oluşuyor.

Bir çok piksel, bir araya gelerek, grafikleri oluşturur(en basitçe, yoksa rasterization, shading pipeline, double buffer inputları geçiyorum...):

"Attention Is All You Need" ile transformerların yaratılmasıyla 2017 (yılında yayımlandı) en geç 10-15 yıl içinde böyle olacağı çok ama çok belliydi.

Developer terimiyle konuşuyorum.

2020-2025 yıllarında;

Her şeyi çok bilen developerlar, %95 dedi ki AI ne ya, bu dandik, işe yaramaz veya SLOP.

Oysa ki okusalar, ki bence okumadılar ki anlamadılar, kaynağına inmek bir prolemi çözmenin en basit yoludur.

2026, şimdi, token peşinde koşuyorlar...

Birinci makale: Attention Is All You Need (Dikkat, Size Gereken Her Şey)

Attentionlar sayesinde daha iyi bir NN(Neural Network) sistemi inşa edildi.

https://arxiv.org/html/1706.03762v7

İkinci makale: Generative Pre-Transformers

https://ieeexplore.ieee.org/document/10500411
https://arxiv.org/pdf/2305.10435
Biraz matematik ve bilgisayar bilimleri bilen developerlar zaten introduction kısmını okusalar anlarlardı ki ben science-direct ile ilgili paperları okurum.

Birinci Anlamadığınız Problem: Pre-Transformersların Oluşturduğu Gerçekçi görüntü, Ayrıt Edilemeyecek.

AI ile oluşturulan herhangi bir piksel grubu veya imaj, grafik gerçek ile ayırt edilemeyecek. Bu Uncanney Valley aşıldıkta tahminim en geç 2-3 sene içerisinde olacak.

İkinci Anlamadığınız Problem: Anti-AI art progapandası bitecek. Çünkü Uncanny Valley aşılacak.
Bu anlamsız ve bitecek.
Çünkü en basit bilgisayar kaynakları,
Çipler, Grafik Kartları((AMD veya NVIDIA) hepsi AI-driven olarak ilerliyor.

Çok ciddiye almayın, insanların yapabileceği sanatı geçmesine sadece 1 sene kaldı sonra pişman olursunuz benden söylemesi.

Ne istiyorsanız Generative AI kullanarak oyun yapın. Size zaman kazandıracak.

Üçüncü Anlamadığınız Problem: Oyuncuların Alt Kültürünü bırak, AI ile Sosyal Yaşam Değişecek

Yeni oyun tarzları, evet agentic coding veya AI ile ilgili alt kültür de değişiyor. Bunun etkisini şimdi değil, çünkü 2017'de başladığında ki benim 2019'de farkım oldu, kanser araştırmalarını bir vision-model işleme ile hücrelerin tespiti üzerinde çalışıyorlardı istatistik ve olasılık hesaplamaları yaparak.

En geç 2-4 sene içerisinde,

"AI Slop" akımı bitecek. Oyun modellerini kimse umursamayacak. Nasıl, modern oyunlar, bugün, pikselleri Pixel Editör birer birer 0 ile 1 arasında çizmiyorsak. Aynı mantık devam.

Sunuculara erişebilen herkes, kendi oyununu yapabilecek, gerçek dünya modeli üzerindeki çalışmalar başarılı.

Üçüncü Anlamadığınız Problem++: 3 Sene İçerisinde Oyun Yapmak Çok Basit ve Promptlar ile Olacak.

Fiziksel modellemeler şu anda çok iyi gözükmüyor auto-regessive modeller için.

Oyun, film, müzik geliştirmek artık şuna evrilecek, duygularını ve düşüncelerini hangi promptları, veya hangi teknolojileri kullanarak aktarabiliyorsun ki sanatın temel hedefi budur.

Piksel piksel çizeceksiniz ki kimse kusura bakmasın, satılan en iyi oyunların bir çoğu piksel oyunlar değil.

Bu bilgileri bir çok yerde bulamazsınız, çünkü, hala developerların %90'ı neyin geldiğinin farkında değil.

Dördüncü Anlamadığınız Problem: 2D veya 3D Sanat yapmak çok kolay olacak.

Sanatçılar ise bugün vertex pointleri birleştirerek, üzerine gerekli texture mapleri(Albedo, Normal, AO vb...) yapmak yerine, düşüncelerini, resimlerle belirtecek.

Gerekirse üzerinde düzenleme yapabilecek. Bu hem onlar için, hem de oyuncular için daha gerçekçi bir görünüm sağlayacak.

Beşinci Anlamadığınız Problem: Oyunların tamamı, veri merkezlerine bağlı olacak.

Evet, insanlar her zaman daha gerçekçi fizik ve simülasyon isterler, çünkü daha gerçekçi yaşamak istiyorlar.

Oyuncular her zaman daha gerçekçi oyunlara para harcarlar.

Bu auto-regressive modellerin vector spacelerinin hepsi, veri merkezlerinde bulunacak.

Kısacası, sosyal yaşam, Instagram, YouTube, TikTok ile nasıl değiştiyse AI ile de değişecek.

Bu kaçınılmaz bir son.

Çözüm nedir peki? Benim aklıma art tarafına yönelecek insan sayısının artmasına ve onlarla ortaklaşa bir şeyle yapmaya ihtiyacımız olduğundan başka bi şey gelmiyor.

Ahahaha hastayım şu Ali'nin yorumlara, adam ne soruyor sen ne cevap veriyorsun :)))) Umarım şu AI firmaları sana ödeme yapıyordur. Filmi ileriye saralım hızlıca AI ın bu 2 ileri 1 geri çalkantılı yükselişi devam edecek, 2030 sonrası qubit CPU lar ufaktan piyasaya sürülmeye başlar diye düşünüyorum asıl çıkış muhtemel 2032 civarı. Asıl patlama 2035 sonrası yaşanacak, Elon Musk ı iyi takip edin, o manyak uzaya bu kadar uyduyu boşuna atmıyor, zaten elinde SpaceX gibi hali hazırda bir güç var. Next level qubit işlemcili AI center uydular, enerji bedava soğutma bedava. Uydu kontrollü Tesla...vb. robotları sokaklarda görmeye de başlarız akabinde. Farkındaysanız işler çok tıkırında gibi gözükse de tüm AI bazlı firmalar zarar ediyor enerji ve soğutma maliyetleri yüzünden. İşte tam burada insanların fonladığı ite kaka zarar edilerek geliştirilen AI sistemleri tamamen askeri amaçlara yönlendirilecek. Yani yine olay tamamen kapitalist, sanmayın ki bu teknoloji bizim için geliştiriliyor. Olay tamamen güç savaşı :)))

Söylediğim gibi başta tatlıdır sonradan sıradanlaşır, anlayacağın Emin dediğin doğru, sanat tarafına yoğunlaşmak mantıklı çünkü bir süre sonra diğer herşeyi herkes yapabilecek hale gelecek ve anlamsızlaşacak. En temiz örneği ile yukarıda anlattığım süreç içinde full AI yapımı filmler filan göreceğiz, başta herkes wooowww çekecek sonradan ulan bunun source u Git'te var indirir kendim yaparım deyip herkes yapıştıracak birşeyler, youtube ta gerçek dışı video çöplüğüne dönecek ki short lar dönmeye başladı bile :) İşte bu yüzden dedim ya fazla bekletmeyin elde olanı yapıştırın bir an evvel. Eninde sonunda bu sektör her zamanki gibi parayı elinde tutanların kontrolünde kalmaya devam, bizde pastaya parmağımızı sürtebilirsek kardır, diyecek birşey yok.