killeramongus3

Yeni üye
23 Kas 2023
3
0
0
(34) İstanbul Anadolu
Merhaba arkadaşlar, 

Bu soruyu birçok kez duymuşsunuzdur ama konu devamının açıklığı bağlamında bu soruyu sormak zorundayım. 

1-) Ben bir oyun yaptım bunun için bazıları şirket kurmak gerekir bazıları gerekmez diyor. Bunun için bizden vergi numarası istiyorlar. Diyelim ki şirket açmadım, interaktif vergi dairesindeki gerçek kişi vergi numaram üzerinden bu sunacağım projenin vergilerini ödeyebilir miyim yoksa tüzel kişi vergi numarası kullanmak için şahıs şirketi açmak zorunda mıyım? 
2-) Aylık kazancımın vergisini ödemek için nasıl işlemler yapmam gerektiği hakkında biraz cahilim bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
3-) Yayınlayacağım oyunun wishlist sayfasını açmam için öncelikle 100 dolarlık ücreti ödemem gerekir mi?

Aklımda şuan sadece bu sorular var başka bir şey olursa eklerim şimdiden ilginiz için teşekkürler.

1-) Şirket kurmak zorunlu değil, İnteraktif Vergi Dairesinin sana vermiş olduğu VKN ile gelir vergisi ödeyebilirsin fakat yüksek oranda stabil vergi ödersin.
2-) Şirket kurdun diyelim ve aylık kazancının vergisini tahakkuk ettirip ödemek istiyorsun, bir tane muhasebeci tutarsın o halleder.
3-) Yayınlayacağın oyunun Wishlist sayfasını açman demek, Steam platformunda bir adet geliştirici hesabının olması demek. Bu da 100 dolar yapıyor yani başta Steam Partner hesabı satın almalısın.

Son olarak, oyunun daha çıkmadan ve para kazandırmadan önce şirket kurmak zorunda değilsin. Beklersin , oyunun para kazanmaya başladı ise kendine uygun bir şirket türü kurabilirsin. Zaten bunun için kenarda paran olduğundan dolayı, şirket sermayesine ayıracağın maksimum ücret 100.000 TL olacaktır ve muhasebeci ücretinede 20.000 - 30.000 TL ayırır büyük paraların vergilerini ödeyebilirsin. Az kazandıysan zaten şirket kurma.

killeramongus3' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar, 

Bu soruyu birçok kez duymuşsunuzdur ama konu devamının açıklığı bağlamında bu soruyu sormak zorundayım. 

1-) Ben bir oyun yaptım bunun için bazıları şirket kurmak gerekir bazıları gerekmez diyor. Bunun için bizden vergi numarası istiyorlar. Diyelim ki şirket açmadım, interaktif vergi dairesindeki gerçek kişi vergi numaram üzerinden bu sunacağım projenin vergilerini ödeyebilir miyim yoksa tüzel kişi vergi numarası kullanmak için şahıs şirketi açmak zorunda mıyım? 
2-) Aylık kazancımın vergisini ödemek için nasıl işlemler yapmam gerektiği hakkında biraz cahilim bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
3-) Yayınlayacağım oyunun wishlist sayfasını açmam için öncelikle 100 dolarlık ücreti ödemem gerekir mi?

Aklımda şuan sadece bu sorular var başka bir şey olursa eklerim şimdiden ilginiz için teşekkürler.
leonscottkfm hocamız gerçi  anlatmış ama ben biraz daha ayrıntıya girerek anlatayım.

Steamdeki oyunumun sayfası bu arada istek listesine eklersen sevinirim  :) : https://store.steampowered.com/app/2648150/Island_Ops/

1-) Şirket kurman gerekmez ama sayfa açman için vergi bilgilerini onaylatman gerekir. Şirketin olmadığından vergi bilgilerini onaylayamazlar kayıtlarda geçersiz vergi bilgisi derler ve sana e-mail yollarlar vergi bilgilerini ikametgah belgesi ,banka  dekontu, selfie fotoğrafın ve tc kimlik kartının arka önyüzü çekerek onaylatmanı isterler. Bunun gibi işlemler ben şirket kurmadan steam sayfamı açmaya çalıştım oyunum için ama karşıma bunları çıkardılar. Birde yüksek stopaj oranında vergilendiriyorsun örneğin abd birine oyun satarsan şirketin varsa stopaj %20 stopaj yoksa %60 bi oran çok acımasızca bir stopaj var. Bende onun için şirket açtım ama baştan açmadım için bu başta anlattığım vergi bilgilerimi banka dekontu selfie vb işlemleri yollayarak tam 1 ayımı aldı sonunda onaylattım ve steam partneri olabildim. Yani başttan şirket açsaydım 1 ayım boşa gitmicekti.

2-)  Bunu daha deneyimlemedim ama bildiğim kadarıyla Türkiyeye yaptığın satışların %20 kdvsini ve artık şirket türüne bağlı olarak % oranda gelir vergisini ödüyorsun. Bunun için aylık 450₺ bir muhasebeci tuttum. Oyuna harcadığım giderleri ve oyundan kazandığım parayı tahakkuk ettirip gelir vergisi ve kdv ödemek için.

3-) Yayınlıyacağın her oyun için 100$ ödemelisin [size=small][size=small]ancak ürününüz Steam mağazası ve oyun içi satın alımlarla en az $1000 USD düzeltilmiş brüt gelire ulaştığında geri alınabilecektir. Yani wishlist sayfanı açman için 100$ ödemek zorundasın.

Son olarak şirket açmak için genç girişimci olarak şirket açabilirsin. Tabi 29 yaşından küçük isen 1 sene boyunca devlet bağkurunu yatırıyor ve 3 sene boyuncada her sene 150 bin tl lik gelir vergisinden muaf tutuluyorsun. Ben genç girişimciden faydalanarak şahıs şirketi kurdum. Diyeceklerim şimdilik bu kadar umarım işinize yarar.