leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,501
5
214
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
"Yerli oyun stüdyosu Mindtail’a 2 milyon dolarlık yatırım"
"Bilmem ne türk stüdyosu x oyun şirketi 10 milyon dolar yatırım aldı"

Bu tip haberler önüme çok sık çıkmaya başladı. Bazı şirketlerin ürünü bile yok ortada. Bazıları da mobil top zıplatma oyunu yapmış. Aynısından 10 bin tane var. Reskin oyunlar.
Yeni bir oluşum devasa bir fikir falan da yok ortada. Ayrıca yaptıkları oyunun bu kadar gideri bile yok. 20 kişi toplanmış 1 tane top zıplatma oyunu yapabilmiş anca.

Şimdi sizlere soruyorum bu haberler gerçek mi? Kitle fonlama gibi bir şey mi? Para aklanması gibi bir olay mı? Kim gidip böyle saçma sapan oyunlara ya da daha ortaya çıkmamış saçma bir şeye yatırım yapar?
Bu sitede devasa oyunlar yapan arkadaşlar var mesela. Çoğu da tutacak türden kategoriden oyunlar. Örnek verirsek benim oyunum en çok tutan türler arasında co-op multiplayer destekli horror survival bir oyun.
Ve insanlar genel olarak olumlu yorum yaptılar. 1 Haziran gibi piyasaya süreceğim. Fakat 1 kuruş yatırım bile göremedim. Üstelik oyunu tek başıma yaptım. Şimdi bu tip insanlar bu yatırımları nereden buluyor? Gerçekten bu bir yatırım mı yoksa fonlama olayı mı? Bilen birisi aydınlatırsa çok sevinirim. Çünkü ben bunların gerçekten böyle bir yatırım aldığına inanmıyorum başka bir olay dönüyor.

Ben hiç yatırım bulamadım, yurt dışında gittim ve çalıştım ve dünyanın modern oyunlardaki ilk AI Agent karakterini yarattım.

Yani Türkiye'de yatırım aramak, çölde serap görmek gibi bir şey olsa gerek diye düşünüyorum.

O yüzden, eğer 20'li yaşlarda olsaydım biraz para biriktirirdim ve sonra AI ile bir şeyler inşa etmeye çalışırdım.

Genelde yatırımcı ile oyunu geliştirecek ekip arasında bir aracı/referans oluyor. O iki tarafı buluşturuyor, komisyonunu alıyor.

İkna sürecinde global pazardan veriler gösteriliyor. Ekip iyiyse, referans da güvenilirse, 5-10 yatırımcı artık ne kadar varsa hepsi ufak ufak para atıyor.

Hepsi toplanınca da bahsettiğiniz yatırım miktarları oluşuyor.

Kısaca burada da tanıdık mevzusu dönüyor. Bunu eleştirmiyorum zira yatırımcılar da tanıdıklarını güvenip bu yatırımları yapıyorlar.

O yüzden ben de tekrar 18-20'li yaşlarda olsaydım sosyal çevremi geniş tutmaya bakardım. Ama bu tarz meselesi tabi. Development'a gömülmek de büyük iş bi noktada.

Yatırımcı bulmak Türkiye'de bilgisayar oyunları için çok zor.

Bunun ilk sebebi tabii ki Türkiye'nin çıkarlarının savunma sanayi ile örtüşmesi, yani oraya doğal olarak daha çok para aktarıyorlar.

İkinci sebebi ise bir çok geliştiricinin yurt dışına çalışıyor olması veya kalıcı olarak oraya gitmesi

Son düzenleme:
Yatırımcı bulmak Türkiye'de bilgisayar oyunları için çok zor.

Bunun ilk sebebi tabii ki Türkiye'nin çıkarlarının savunma sanayi ile örtüşmesi, yani oraya doğal olarak daha çok para aktarıyorlar.

İkinci sebebi ise bir çok geliştiricinin yurt dışına çalışıyor olması veya kalıcı olarak oraya gitmesi
Türk yatırımcılar da Türk oyunlarına yatırım yapmıyor ki. Bizdeki yatırımcı kafası garip çalışıyor.
Her riski sen alacaksın, şirket kurulumu buna göre olacak. Zarardan tek sen sorumlusun. Sana para yatıracaklar ve hiç zarar etmeyecekler, projenin ilerlemiş olması gerekiyor vs vs.
Yani adam şunu diyor bildiğin, sen yap kardeşim oyunu ilgi görsün bende sana yatırım yapayım. Zarar edilirse zarar senin tarafında olacak. Yani ben hep kazanayım diyor. Risk minimalize etmeyle de ilgisi yok bunun. Çünkü benim oyun zaten ilgi görüyorsa sana neden ihtiyacım olsun?
Hisse satmıyoruz sonuçta. Öyle olsa tamam diyeceğim. Direkt ortaklık alıyorsun % alıyorsun yani. Hak elde ediyorsun. Buna rağmen bir de zararı sen karşılarsın diyor. Böyle bir kafayla nasıl yatırım alabilirsin ki?