s1studios

Üye
27 Haz 2022
30
4
8
(34) İstanbul Avrupa
Herkese merhaba arkadaşlar.

Tanıtım ve pazarlamanın da geliştirme sürecinin bir parçası olduğunu düşünerek başlığı burada açtım.

Merak ettiğim bir şey var. Geliştirdiğiniz oyunları hangi platformlarda duyuruyorsunuz? Aslında benim sormak istediğim şey bağımsız bir geliştirici olarak oyununuzun reklamını, tanıtımını nasıl yapıyorsunuz?

Herhangi bir topluluğunuz ya da ufak da olsa bir hayran kitleniz yoksa sadece steam'in insafına kalmış durumdayız çünkü.

Ben reddit, instagram ve youtube'ı ücretli olarak denedim. Hiçbirinden sonuç alamadım. Viral olması için de uğraşlarım oldu ancak bunda da başarılı olamadım pek.

Orijinal bir fikri en iyi şekilde işleseniz bile süreçte pazarlamaya takılabiliyorsunuz. Ayrıca şunu da sormak isterim. Almanya, Fransa, Çin gibi ülkelerin hangi web sitelerinde ya da platformlarında tanıtımlar yapılabilir? Yani lokal olarak o pazarlara nasıl girilebilir? Reddit'de yine genele hitap ediliyor. Google reklamlarında ülke seçilebiliyor elbette ama çok faydalı değil. Mesela lokalde düşünürsek Türkiye'de ekşi sözlük baya fayda sağlıyor bu konuda. Bilemiyorum, işin bu kısmı geliştirme sürecinden gerçekten çok daha zor. Çok iyi bir ürününüz olduğunu düşünüyorsunuz ama kime, nasıl ulaştıracağınızı bilmiyorsunuz. Sonrasında steam'de binlerce oyun arasında kayboluyor.

Tavsiyelerinize açığım.

Merhaba bu Steam icin oyun pazarlama cok derin ve ozenlikle dusunulmesi gereken bir mesele ve surec.

Fakat ozet gecmek gerekirse en onemli olan platform aslinda saglam bir demoya sahip olup, demoyu yayincilara oynatip ve iliskili bir Steam festivaline katilmak en cok ilgiyi uzerine cekebiliyor eger indie bir ekipseniz.

Steam Festivalleri(Sehir Kurma Festivalleri, Yemek festivalleri gibi...), iyi bir demo ile en cok ilgiyi ve musteri potansiyelini buradan kazanabilirsiniz. Fakat festivallere onceden kayit olmaniz gerekiyor ve her festivale kabul edilememe durumunuz da var.

Sosyal medya acisindan TikTok en efektif olabiliyor fakat bunun oyununuzun HEDEF KITLESINE UYGUN olup olmadigini da dusunmek olabilir.

Mesela oyununuz genel olarak herkese hitap eden bir oyunsa TikTok iyi secim olabilir.

Fakat oyununuz cok spesifik ve daha cok geek kitleye hitap ediyorsa Reddit daha iyi olabilir.

Bilgisayar oyunlari su anda 33 milyon insanin daha kaliteli bir deneyim yasamasi icin bilgisayarda vakit gecirdigi bir kitleye hitap ettigi icin oyununuzun nasil olsa veririm parasini reklamini yaparim mantigi dogru bir yaklasim degil. Mobildeki gibi kolay ekmek yok burada(Ne kadar para, o kadar gosterim).

Pre-Store page, Store Page Release (Bir trailer ile), Pre-Demo, Demo Day, Post-Demo, Prologue, Steam Next festival gibi genellikle butun herkes uygulandigi basit ilerleme stratejileri.

Benim stratejim oncelikle Fesitvaller >Yayincilar > TikTok > Reddit cunku oyunum herkese hitap edebilir. Yayincilar icin fazla butcem yok ve indieyim.

AAA ve pazarlama butcesine sahip olsaydim soyle yapardim: Yayincilar > TikTok > Festivaller > Reddit

Ayrica Steam Next Festival'e hemen katilmak dogru bir stratjei degil, sadece bir kere katilabilinir. Bu yuzden gelistiriciler oyunlari cikmadan 1 ay once burada oyununu tanitirsa pazarlama acisindan daha efektif oluyor.

Bunlari nerden biliyorum? Bu kursu satin aldim ve takip ettim.

Not: Game Prologue nedir? Steam sirketine yeni bir oyun ucreti vererek, demonuzun son halini UCRETSIZ olarak oyunu herkese release etmek. Bu Steam Next Festival'den onceki bir pazarlama taktigi ve bir adim.

Son düzenleme:
Merhaba bu Steam icin oyun pazarlama cok derin ve ozenlikle dusunulmesi gereken bir mesele ve surec.

Fakat ozet gecmek gerekirse en onemli olan platform aslinda saglam bir demoya sahip olup, demoyu yayincilara oynatip ve iliskili bir Steam festivaline katilmak en cok ilgiyi uzerine cekebiliyor eger indie bir ekipseniz.

Steam Festivalleri(Sehir Kurma Festivalleri, Yemek festivalleri gibi...), iyi bir demo ile en cok ilgiyi ve musteri potansiyelini buradan kazanabilirsiniz. Fakat festivallere onceden kayit olmaniz gerekiyor ve her festivale kabul edilememe durumunuz da var.

Sosyal medya acisindan TikTok en efektif olabiliyor fakat bunun oyununuzun HEDEF KITLESINE UYGUN olup olmadigini da dusunmek olabilir.

Mesela oyununuz genel olarak herkese hitap eden bir oyunsa TikTok iyi secim olabilir.

Fakat oyununuz cok spesifik ve daha cok geek kitleye hitap ediyorsa Reddit daha iyi olabilir.

Bilgisayar oyunlari su anda 33 milyon insanin daha kaliteli bir deneyim yasamasi icin bilgisayarda vakit gecirdigi bir kitleye hitap ettigi icin oyununuzun nasil olsa veririm parasini reklamini yaparim mantigi dogru bir yaklasim degil. Mobildeki gibi kolay ekmek yok burada(Ne kadar para, o kadar gosterim).

Pre-Store page, Store Page Release (Bir trailer ile), Pre-Demo, Demo Day, Post-Demo, Prologue, Steam Next festival gibi genellikle butun herkes uygulandigi basit ilerleme stratejileri.

Benim stratejim oncelikle Fesitvaller >Yayincilar > TikTok > Reddit cunku oyunum herkese hitap edebilir. Yayincilar icin fazla butcem yok ve indieyim.

AAA ve pazarlama butcesine sahip olsaydim soyle yapardim: Yayincilar > TikTok > Festivaller > Reddit

Ayrica Steam Next Festival'e hemen katilmak dogru bir stratjei degil, sadece bir kere katilabilinir. Bu yuzden gelistiriciler oyunlari cikmadan 1 ay once burada oyununu tanitirsa pazarlama acisindan daha efektif oluyor.

Bunlari nerden biliyorum? Bu kursu satin aldim ve takip ettim.

Not: Game Prologue nedir? Steam sirketine yeni bir oyun ucreti vererek, demonuzun son halini UCRETSIZ olarak oyunu herkese release etmek. Bu Steam Next Festival'den onceki bir pazarlama taktigi ve bir adim.
Yani diyorsunuz ki , Festivale katılmadan önce alabildiğiniz kadar Wishlisti alın. Bu Wishlist ile Festivalde kartopu etkisine dönüşürsek daha fazla öne çıkar ve daha fazla Wishlist elde ederiz mantığı. Fakat burada bütçe devreye giriyor. Çünkü yayıncılara ulaşmak bir bütçe isteyecek. Redditte ücretsiz reklam verebilirsiniz fakat kendi oyununuz olduğunu belirtmeden verebiliyorsunuz. Fakat kaç kişi görür bilemem çok uğraşmanız gerekir. Ama bütçe belirlerseniz ilgili alanlara reklamınız olmasını sağlarsınız. Günlük 150 dolardan 1 hafta reklam verirseniz 3k tık alabiliyorsunuz diye hesapladım geçen. Fakat bunlar tahmini değerler. Gösterim ise 300k-600k aralığında.
Bence 1 haftalık günlük 150 dolardan reklam vermek mantıklı bir seçenek olabilir.

Reklam verirken bir demonuzun aktif olması daha iyi bir seçenek olabilir. Fakat bu demo sorunsuz olmalı. Yani kritik ve can sıkıcı durumlar olmamalı. Demo olduğu belirtilmeli ve hala hataların olabileceği belirtilmeli.
Next Festival ise neredeyse %75 başarılı bir demo ile olmalı. Yani bitmiş bir oyunun demosu gibi gözükmeli ve can sıkıcı durumların en az olduğu bir demo olmalı.
Bir diğer konuya değineyim...

TikTokta reklam verecekseniz eğer, oyun trailerleri yayınlayan, oyun videoları yayınlayan hali hazırda 3-5 milyon takipçisi olan kanallar mevcut. Yani direkt ana sayfaya veya ilgili bölüme reklam vermektense bu oyun kanallarına reklam vermek daha mantıklı olacaktır. Sonuçta adam hali hazırda bir oyuncu kitlesini kanalında toplamış. Bu IGN ye reklam vermek gibi bir şeydir aslında.

Instagram reklamlarını önermem. Yatırımcı arıyorsanız reklam verebilirsiniz. Yatırım üzerine olmak şartıyla.
Reklamlarınız ingilizce olmalı ve globale hitap etmeli. Yabancı yayıncıları ele alabilirsiniz. Zaten Türk yayıncılarımız sonradan görüp kendi kanalları için bu oyunları deneyimleyecektir. İçerik oluşması amacıyla.
Orta segmentteki yayıncılar tamamen yeni bir içeriğe erkenden erişmek için sizden ücret talep etmeden reklamınızı yapacaklardır. Bunlara key yoluyla ulaşabilirsiniz.

Yapabileceğiniz son şey ise, oyununuz festivalde belli bir miktar satış rakamına ulaştıysa bu rakamın %10 gibi bir miktarını yine pazarlama için kullanmak olacaktır. Böylece kritik bir eşikten kârla dönebilirsiniz. Elinizdeki küçük bir meblağyı kaybetmeyi göze alarak bunu yapabilirsiniz.

Doyurucu cevaplarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

Sosyal medya platformları haricinde anladığım kadarıyla ülke bazlı duyurmak zor. Türkiye'de ekşisözlük üzerinden güzel duyurular çıkabiliyor. Ancak almanya, fransa gibi ülkelerde benzeri bir platform bulamadım.

Pazarlama kısmı gerçekten çok zorlayıcı. Niş bir alan gibi duruyor bu sektör ama artık herkes sektörün içinde. Bununla birlikte aslında hedefi tam ortadan vurmakta gerçek hayattaki gibi 1000'de 1 ihtimal.

Herkese merhaba arkadaşlar.

Tanıtım ve pazarlamanın da geliştirme sürecinin bir parçası olduğunu düşünerek başlığı burada açtım.

Merak ettiğim bir şey var. Geliştirdiğiniz oyunları hangi platformlarda duyuruyorsunuz? Aslında benim sormak istediğim şey bağımsız bir geliştirici olarak oyununuzun reklamını, tanıtımını nasıl yapıyorsunuz?

Herhangi bir topluluğunuz ya da ufak da olsa bir hayran kitleniz yoksa sadece steam'in insafına kalmış durumdayız çünkü.

Ben reddit, instagram ve youtube'ı ücretli olarak denedim. Hiçbirinden sonuç alamadım. Viral olması için de uğraşlarım oldu ancak bunda da başarılı olamadım pek.

Orijinal bir fikri en iyi şekilde işleseniz bile süreçte pazarlamaya takılabiliyorsunuz. Ayrıca şunu da sormak isterim. Almanya, Fransa, Çin gibi ülkelerin hangi web sitelerinde ya da platformlarında tanıtımlar yapılabilir? Yani lokal olarak o pazarlara nasıl girilebilir? Reddit'de yine genele hitap ediliyor. Google reklamlarında ülke seçilebiliyor elbette ama çok faydalı değil. Mesela lokalde düşünürsek Türkiye'de ekşi sözlük baya fayda sağlıyor bu konuda. Bilemiyorum, işin bu kısmı geliştirme sürecinden gerçekten çok daha zor. Çok iyi bir ürününüz olduğunu düşünüyorsunuz ama kime, nasıl ulaştıracağınızı bilmiyorsunuz. Sonrasında steam'de binlerce oyun arasında kayboluyor.

Tavsiyelerinize açığım.

Pazarlama stratejilerinde kullanıcıyı ilk bakışta yakalamanın ve sadakat oluşturmanın ne kadar kritik olduğunu düşünürsek, https://mostkupon.tr/promo/bonus/ sitesinin sunduğu gibi cazip teşviklerin ve güvenilir bonus sistemlerinin kitleyi bir platforma çekmekte ne kadar etkili ve hızlı sonuç veren bir yöntem olduğunu görmek gerçekten ilgi çekici.
Ben de kendi projelerim için tam bu yerelleştirilmiş tanıtım kanalları üzerine çalışıyorum; Steam'in algoritmasına bel bağlamak gerçekten büyük risk. Almanya için GameStar forumlarını, Çin tarafında ise TapTap veya Bilibili topluluklarını denediniz mi? Reddit gibi genel yerler yerine bu tip doğrudan oyuncu odaklı yerel platformlarda aktif olmak daha somut sonuçlar verebiliyor.