leonscottkfm

Unreal MVP
31 May 2015
1,521
5
215
63
28
(34) İstanbul Avrupa
store.steampowered.com
Evet arkadaşlar bazılarınız bunu duymuştur ya da görmüştür. Adamlar Blueprinti komple kaldırıyorlar. Birkaç sürüm kullanacaksınız sonra Deprecated olacak. Sonra da yeni versiyonlarda kullanamayacaksınız.
Ben eski versiyonda kalırım diyebilirsiniz fakat o zaman da başka problem geliyor başınıza. Mesela marketten asset mi satın almak istediniz? Hop sürüm uymadı. Çok eski bir sürümde kaldığınız için yeni gelen eklentileri ve assetleri kullanamıyorsunuz.
Yani eski sürümde kalmak sizi kurtarmıyor. Ancak bir ekibiniz var ise orta ölçekli bir oyun şirketi iseniz kendiniz bir şeyler üretebiliyorsanız kalmanızda sakınca olmazdı. Fakat dışarıya bağımlı bir Indie iseniz geçmiş olsun.
Verse adında bir coding tool geliyor. Bu da BP gibi Runtime çalışan bir şey. Arkada neye derleniyor bilmiyorum büyük ihtimal ile bir şeye derlenmiyor. Fakat Compile edilip çıktı alındığında Blueprint gibi okuması zor performans yiyen bir şeye dönüşmediği kesin.
Bir de ECS sistemi geliyormuş. ECS nedir?
Garry Mod oynayanlar bilir 20 NPC atın sahneye FPS 200 den 90 a çakılacaktır. Sebebi ise her NPC karakterinin ayrı bir bellek ve işlemci bloğu yemesi. Draw Call gibi bir şey. Ama daha çok hesaplama kısmında. Yani sizin elinizde 10 kişilik bir ordu var ve siz tek seferde hepsine seslenmek yerine tek tek sesleniyorsunuz öyle düşünün.
ECS ise bunu bir nevi ortadan kaldırıyor. Bunun gibi tonlarca sorunu ve sistemi ortadan kaldırıyor. Daha az çökme, daha anlaşılabilir ve gruplandırılmış veriler sunuyor. Mesela bir karakteriniz var onun hızı var bilmem neyi var componenti var. Bu bilgiler varsayılan Unrealde bellekte dağınık tutulurken, ECS sisteminde gruplandırılarak tutuluyor. Bu mantıklı bir sistem buna lafım yok. Zaten Blueprinti buna uyarlayamadıkları için kaldırmak istemişler.
Onun yerine Verse dili geliyor. Script yazacaksınız yani. Bir de Verse'nin AI destekli görsel kodlama tipi varmış. Siz prompt giriyorsunuz o oluşturuyor. AI geldi yine s.çtı bir şeylerin içine.
Ortalıkta saçma sapan oyunlar göreceksiniz. Böyle 10 prompt ile oluşturulmuş dandik oyunlar. Nasıl şuan Friendslop tipi var? Yok 4 arkadaşınla şunu yap, yok 4 arkadaşınla şunu bul ama yaratık seni kovalasın. Yok bu oyunda yaratık senin sesini duyuyor. Bir bakıyorsun öncekilerin aynısı sadece 1 tane farklı özellik ile piyasaya sürülmüş tonlarca copy paste saçma sapan oyunlar var. Hiçbir özgünlükleri yok. AIsloptan sonra bir de Friendslop kavramı çıktı. AI kullanmaya karşı değilim ama böyle her işini AI tarafına yaptıracak tembel insanların üreteceği saçma sapan şeyler korkutuyor insanı. Kalite düşecek aşağı. Herkes 2 prompt ile oyun yapmaya başlayacak ve mağaza saçma sapan oyunlarla dolup taşacak belki de sizin oyununuz görülmeyecek bile.
Şirketlerin ise umurunda değil onların tek derdi para. Bu motor ile hızlıca oyun üretilsin biz de para kazanalım. Mesela 10-12 yıldır Blueprint öğreniyorum ben. Siz de uzun zamandır öğreniyorsunuz adam geliyor şak diye kaldırıyor bunu. Onu geç C++ da işinize yaramayacak fazla. Komple Verse denilen kimsenin bilmediği saçma sapan bir şeye geçiliyor. Faydası vardır ona lafım yok fakat birden farklı bir dil öğreneceksiniz. C++ bilen yine onu çözer fakat hiç bilmeyen adam s.çacak açıkcası. Bu adam ne yapacak peki? Gidip AI kısmını kullanacak motorun sonra saçma sapan şeyler çıkacak ortaya. Müdahale edemeyecek bir şeye.
Evet siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce geri adım atılır mı? Yoksa tamamen kaldırırlar mı Blueprinti?

Aslında geliştiricilerin anlamadığı iki nokta var:

1. AI geliyor ki bence geldi, oyun programlama bilmek için sadece düzgün Türkçe gerekiyor. Bytecode gerek yok, BP üzerinden C++ sınıflarına double mapping yapmaya gerek yok.

Artık scriptingi bırak artık programlama yapmaya gerek yok, zaten generative AI sayesinde, eğer doğru train edilmiş bir model varsa, bunu patternlar sayesinde AI programlama işlerinin %99(%99 diyorum çünkü... bu olasılıksal bir NFA otomata :)) yapabilecek.

2. Deprecated denilen şey kaldırıldı demek değil.

Deprecated, geliştiricilere verilen bir erken uyarıdır. Kaldırmak değil...

Biz buna Phased Out evrimi diyoruz, aşamalı olarak kaldırmak.

Örneğin;

Unreal 6.0'da 1. versiyonda uyarı verilmesi,
6.4 sürümünde varsayılan olarak kapalı gelip opsiyonel açılabilmesi,
6.12 versiyonda ise (tamamen silinmesi).

Deprecation ile aynı şey değil. Bir şey deprecate olmuş olabilir ama kullanabilirsin. (Aşamalı olarak kaldırma) emin ol oradaki engine team bunu nasıl adapte edeceğini senden benden daha iyi biliyordur.

Blueprint zaten kendi bir derleme ortamı var aynı java runtime environment gibi.

Her bir programlama dilinde olduğu gibi tokenization ... serialization kalıyor.

Java runtime environment ise runtime üzerinde çalıştığı için senin o yazdığın şeylerin hepsini o kadar virtual machine(bu da bir otomata ama uzatamam lafı) üzerinde bytecode çevrilmesi gerek.

Bunun memory alanında allocation edilmesi vardır ki kolay bir problem değildir.

Artık programlama yapmak coding agentlar ile olacak, ve bunun verimliliği tokenization (AI kredileri) ile ölçülecektir.

Compile etmek zahmetli ve yavaş. Bunu engine seviyesinde çok mantıklı bir şey, verse daha hızlı ve aktive edilebilinr. Çünkü ne kadar ikinci bir tokenization katmanı olursa o kadar token harcayacak. 2 yıl gibi uzun vadede neler olacağını tahmin edemiyorsun geliştirici olarak bu doğal. Ben en basit şekilde söyleyeyim, bir agent toplu bir ekibin geliştirme konferansına katılıp herhangi bir gameplay kodu yazabilecek C++ veya diğer scripting verse dilinde.

Bildiğinden daha öteye gidecek, design ve coding kısmını AI halledebilecek.

Ne geldiğini bilmiyorsunuz.

Epic Games uzun vadede haklı ama 2027-2028 doğru zaman mı? Bence exponential AI coding agentlar karşısında geç bile.

Bence her iki motorun uzun vadede auto-regessive modeller(Genie veya Runaway ML) karşısında hiç şansları yok.

Bekleyin ve görün, ben kahvemi aldım izliyorum sizi.

Son düzenleme:
Ayrıca optimizasyon konusunda bir şey yazmışsın:

Ben de şunu yazayım:

Donald Knuth'un Art of Programming kitabını okuyanlar bilir önemli bir sözü vardır.

"Bütün kötülüklerin anası babası, erken (prematür) yapılmış olan optimizasyondur."

"Yazılımınızı, oyununuzu asla ama asla erkenden optimize etmeyin büyük zaman kaybedersiniz."

Bunu da ben yazmış olayım burada :)

Son düzenleme:
Ayrıca optimizasyon konusunda bir şey yazmışsın:

Ben de şunu yazayım:

Donald Knuth'un Art of Programming kitabını okuyanlar bilir önemli bir sözü vardır.

"Bütün kötülüklerin anası babası, erken (prematür) yapılmış olan optimizasyondur."

"Yazılımınızı, oyununuzu asla ama asla erkenden optimize etmeyin büyük zaman kaybedersiniz."

Bunu da ben yazmış olayım burada :)
Bu motorda oyununuzu ne kadar optimize ederseniz edin bir yere kadar ediliyor. Eski grafik kartlarının anası ağlıyor. Çünkü benim yapmadığım şey kalmadı fakat sonradan fark ettimki sorun bende değil motorda.
Yapabileceğim tek bir optimizasyon yöntemi kalmıştı, o da Atlas texturing. Fakat modelleme bilgim buna el vermediği için yapamadım sırf Textureler ve materyaller çok fazla diye 40 fps drop yiyordu oyun. Elim kolum bağlandı.
En son çareyi FSR eklemekte buldum FPS birden 150 ye fırladı.
Sonra gittim James Bond 007 oyununun açtım bir baktım onda da optimizasyon yok. O oyun Unreal ile yapılmadı fakat demek istediğim şey şu. Optimizasyon ile ilgilenen yok artık. Rx7900 xt ile medium ayarda 30 fps alıyordum oyunda. Gittim kalite modunda FSR açtım 90 a çıktı performansım.
Koskoca şirket bile uğraşmamış ben neden uğraşayım ki? Ben de oyunuma FSR çaktım geçtim ona rağmen saçma sapan yorumlar yapıyorlar steamde. Yok düşük performans bilmem ne. Adam RX550 ile 60 FPS benim oyunu oynamış bunlar nerede performans sorunu yaşıyor anlamadım. Steam NPC kaynıyor.
AI ile yapmadım oyunu AI Slop yazan var.
AI slop yazmasa bu sefer friendslop yazan var. Slop slop diyip duruyorlar her şeye. Şimdi Unreal 6 ile AI tam entegre olursa hepten kafayı yiyecek bu kitle.
Unreal içindeki AI token tüketip bizden para isteyecekse o iş sıkıntı olacak gibi duruyor.
Ne bileyim keşke kaldırmasalar BP yi. Erkenden kalkmaz zaten farkındayım. Ama keşke kalsa ya da evrimleşse. Gayet keyifli bir şey.

AI de ayrı bir sıkıntı var canımı sıkan. Mesela oyununa koca bir Inspection sistemi yaptın diyelim. Sonra dedin ki " yav şuna AI ile bir de metin belgesi okuma ekleyelim notlar okunsun falan ama yine Inspection sistemine dahil edilsin". Heh işte sonradan ekleyeceğin şeylerde sıkıntı yaşıyorsun. Çünkü AI öncesinde ne eklediğini nasıl yaptığını bilmiyor. Belki çok saçma yöntemler ile yaptın?
Kalkıp onun içerisinde kusursuz bir Not inceleme sistemi ekleyebilecek mi mesela? Bu da var. Yoksa halis mi görecek?

Arkadaşlar hemen gaza gelmeyin, Linkedinde de ağıtlar yakılıyor unreal bitti mahvolduk filan, öyle birşey yok relax. Öncelikle bu adamlar bu sistemin geleceğini ilk defa sahneye çıkıp söylemiyor, yıllar önce hedeflerini açıkladılar, gerçek meta dünyası kuracaklarını belirttiler. En az 2026 yılına kadar epic store dan zarar etmeye devam edeceğiz ancak community kuracağız dendi, bu kadar oyunu asset i boşuna bedava dağıtmadılar. Yeni standart karakter sistemi Metahuman ve 5.8de de açıklandı metahuman crowds devreye girdi bile, yeni yazılım dili Verse, birleştirince elde var MetaVerse. Fortnite ı geleceğin "Ready Player One" standartı haline getiriyorlar ve oyunlarınızı ister fortnite isterseniz ayrı şekilde paketleyip yayınlayabilirsiniz demişlerdi zaten. Yani hali hazırda 35 milyon aktif oyuncusu olan bir metaverse içinde oyun yayınlama hakkı elde edeceksiniz.

Açıkçası ben 2028 başında bekliyordum ama 2027 olması da kötü değil, bahanesiyle yeni dile alışmak lazım. Pratikte denememiş olsam da teoride dili inceledim, evet c++ pek benzemiyor ama memory management focused bir dil yapısı, dediğim gibi amaç crowd focus aynı anda 1000 oyuncuyu multiplayer aynı sahnede görmeye amaçlı desek yalan olmaz. BP tarafı gitse de yeni versiyona odaklı visual scripting olacak. Yani öğrendiklerimiz buhar oldu gibi düşünmeyin, int hala int, float hala float, sadece çağırdığınız node ların isimleri biraz daha farklı olacaktır.

Sonuç olarak değişim her zaman korkutucudur, ancak zamanla ue5 varken 4 neymiş dediğiniz günlere dönersiniz, 6 varken 5 baya zayıf kaldı konularını da görürüz.

• Beğen
Tepkiler: leonscottkfm
Bu motorda oyununuzu ne kadar optimize ederseniz edin bir yere kadar ediliyor. Eski grafik kartlarının anası ağlıyor. Çünkü benim yapmadığım şey kalmadı fakat sonradan fark ettimki sorun bende değil motorda.
Yapabileceğim tek bir optimizasyon yöntemi kalmıştı, o da Atlas texturing. Fakat modelleme bilgim buna el vermediği için yapamadım sırf Textureler ve materyaller çok fazla diye 40 fps drop yiyordu oyun. Elim kolum bağlandı.
En son çareyi FSR eklemekte buldum FPS birden 150 ye fırladı.
Sonra gittim James Bond 007 oyununun açtım bir baktım onda da optimizasyon yok. O oyun Unreal ile yapılmadı fakat demek istediğim şey şu. Optimizasyon ile ilgilenen yok artık. Rx7900 xt ile medium ayarda 30 fps alıyordum oyunda. Gittim kalite modunda FSR açtım 90 a çıktı performansım.
Koskoca şirket bile uğraşmamış ben neden uğraşayım ki? Ben de oyunuma FSR çaktım geçtim ona rağmen saçma sapan yorumlar yapıyorlar steamde. Yok düşük performans bilmem ne. Adam RX550 ile 60 FPS benim oyunu oynamış bunlar nerede performans sorunu yaşıyor anlamadım. Steam NPC kaynıyor.
AI ile yapmadım oyunu AI Slop yazan var.
AI slop yazmasa bu sefer friendslop yazan var. Slop slop diyip duruyorlar her şeye. Şimdi Unreal 6 ile AI tam entegre olursa hepten kafayı yiyecek bu kitle.
Unreal içindeki AI token tüketip bizden para isteyecekse o iş sıkıntı olacak gibi duruyor.
Ne bileyim keşke kaldırmasalar BP yi. Erkenden kalkmaz zaten farkındayım. Ama keşke kalsa ya da evrimleşse. Gayet keyifli bir şey.

AI de ayrı bir sıkıntı var canımı sıkan. Mesela oyununa koca bir Inspection sistemi yaptın diyelim. Sonra dedin ki " yav şuna AI ile bir de metin belgesi okuma ekleyelim notlar okunsun falan ama yine Inspection sistemine dahil edilsin". Heh işte sonradan ekleyeceğin şeylerde sıkıntı yaşıyorsun. Çünkü AI öncesinde ne eklediğini nasıl yaptığını bilmiyor. Belki çok saçma yöntemler ile yaptın?
Kalkıp onun içerisinde kusursuz bir Not inceleme sistemi ekleyebilecek mi mesela? Bu da var. Yoksa halis mi görecek?
Bilgisayar Grafikler çok geniş ve kapsamlı bir konu ama basitçe AI teknolojileri ile artık frameler AI sayesinde üretilebiliniyor, artık eski tip real-time rendering sistemi bitti, hepsi bir neural network üzreinden çeşitli olasılıksal imaj olarak üretilebilip inanılmaz saniyedeki/kare başına değer mümkün olabilecek.

AI Slop konusunda:
İnsanlar çok kıskanç ve saygsıız aslında bütün sebebi bu. Maalesef çok kötü bir propgadandaya maruz kaldılar ve hiç ama hiç farkında değiller.

Bunun belki de insanlık için sonsuz derecede üretim kaynağı sağlayacağının farkında bile değiller.

Zaman gösterecek.

Son düzenleme:
AI Programlamada değişik metodlar var, skiller var, agentlar var.

Mesela bir agenti şu sistemi programlamak için önceden set edebiliyorsun. Atıyorum bir coding agent inventory sistemine çalışırken, diğer coding agent paralel olarak dodge sistemine çalışabiliyor.

Ayrıca orchestration dediğimiz farklı kurulumlar sayesinde bir noktadan bağlayıp diğer noktada birlikte buluşturabiliyorsun(ya da vice-versa) @leonscottkfm

• Beğen
Tepkiler: leonscottkfm
Arkadaşlar hemen gaza gelmeyin, Linkedinde de ağıtlar yakılıyor unreal bitti mahvolduk filan, öyle birşey yok relax. Öncelikle bu adamlar bu sistemin geleceğini ilk defa sahneye çıkıp söylemiyor, yıllar önce hedeflerini açıkladılar, gerçek meta dünyası kuracaklarını belirttiler. En az 2026 yılına kadar epic store dan zarar etmeye devam edeceğiz ancak community kuracağız dendi, bu kadar oyunu asset i boşuna bedava dağıtmadılar. Yeni standart karakter sistemi Metahuman ve 5.8de de açıklandı metahuman crowds devreye girdi bile, yeni yazılım dili Verse, birleştirince elde var MetaVerse. Fortnite ı geleceğin "Ready Player One" standartı haline getiriyorlar ve oyunlarınızı ister fortnite isterseniz ayrı şekilde paketleyip yayınlayabilirsiniz demişlerdi zaten. Yani hali hazırda 35 milyon aktif oyuncusu olan bir metaverse içinde oyun yayınlama hakkı elde edeceksiniz.

Açıkçası ben 2028 başında bekliyordum ama 2027 olması da kötü değil, bahanesiyle yeni dile alışmak lazım. Pratikte denememiş olsam da teoride dili inceledim, evet c++ pek benzemiyor ama memory management focused bir dil yapısı, dediğim gibi amaç crowd focus aynı anda 1000 oyuncuyu multiplayer aynı sahnede görmeye amaçlı desek yalan olmaz. BP tarafı gitse de yeni versiyona odaklı visual scripting olacak. Yani öğrendiklerimiz buhar oldu gibi düşünmeyin, int hala int, float hala float, sadece çağırdığınız node ların isimleri biraz daha farklı olacaktır.

Sonuç olarak değişim her zaman korkutucudur, ancak zamanla ue5 varken 4 neymiş dediğiniz günlere dönersiniz, 6 varken 5 baya zayıf kaldı konularını da görürüz.
Bence Epic istediği şey unify bir metaverse protokolü elde etmek, çünkü agentic sistemler de birbirinden öğrenebiliyor MCP sayesinde. 1000 kişilik oyuncuları aynı haritada oynatmak mümkün.

Biliyorum hemen kapanmayacak fakat önemli olan bunun yerine bir görsel programlama gelecek mi? Önemli olan bu.

Son düzenleme:
Elemanın biri youtube da konuyla alakalı videoya "Yeni bir yazilim mimarisi Entity Component System(ECS) geçiliyor Blueprint kaldirilmasinin sebebi bu. Blueprinti yeni yazilim mimarisine uyarlamasi cok zor olmasindan kaynakli yeniden yapmaya yakin olur. Bu yüzden kaldırılacak" gibi bişey demiş Doğru mıudur?

Biliyorum hemen kapanmayacak fakat önemli olan bunun yerine bir görsel programlama gelecek mi? Önemli olan bu.
hayır tam olarak BP gibi değil, bu çocuklar için block based robotic programlama dilleri var, sanırım onlara benziyor, kutuları sırayla diziyorsun o da kodu oluşturuyor. Anlayacağınız alışık olduğunuz mantığın dışına kayıyor sistem evet, ama öncesinde de yazdığım gibi adamlar bunu yeni duyurmadılar, yıllar önce ue6 hakkında açıklamalar yapıldı, amaç herkesin ulaşabileceği ve kullanabileceği bir motor üretmek. muhtemelen bp mantığından daha kolay bir mantık oluşturacaklar. siz alışılagelmiş bp mantığa alışık olduğunuz için başta garip gelecektir kesinlikle ama olayın temelini zaten biliyorsunuz, yenisine kısa sürede adapte olacağınıza eminim.

Sanırım tam anlatamıyorum, programlama yapmak için artık coding agentlar yapabiliyor, bu noktada, blueprint işlevsiz kalıyor.

Blueprint aslında bir bytecode üretiyor virtual machine üzerinde, fakat çok fazla düğüm ve bu graphların bilinmedik bir kaynaktan geldiğini tokenize etmek oldukça masraflı ve yavaş bir iş...

Siz aslında byte formatına çevrilmiş bir kod yazıyorsunuz compile ettiğiniz zaman, bunu da Unreal'in blueprint sistemi kendi hafızasına yükleyip runtime içerisinde, sistemde oluşturduğu bytecodeların adreslerinden fonksiyonları veya registerları çağırıyor en basit şekilde.

Unreal Engine için Verse sistemi hali hazırda var, bunun için kendi dil modelini de yaratabilir. Atıyorum Unreal LLM gibi, üstte yazdığım gibi, gerek kalmayacak.

Bakın, bu bir distruptive tech devrimi, görüp yaşayın derim :) Yani sesli bile scripting veya programming yapabileceksiniz. Siz bir aktörün ne demek olduğunu biliyorsanız veya atıyourm Event Dispatcherın ne demek olduğunu biliyorsanız %99 ihtimalle doğru şekilde programlayacak o zamana kadar bu coding agentlar... Ancak,

Natural Language Processing (NLP) algortimaları ile Türkçe yazarak, scripting yapabileceksiniz.

Tekrar söylüyorum düğümleri bağlamak, zaman kaybı, bunu göreceksiniz.

Artık coding agent için şunu diyeceksiniz, bana bir Açılır Kapı oluştur (LLM yaklaşık 10-15 saniyede yapar)

A) Blueprint scripting ile, timerları oluşturup, graphları ayarlayıp, düğümleri bağlamak mı daha kolay?

B) Yoksa 10-15 saniye beklemek mi?

Sanırım bu sorunun cevabını biliyoruz.

Ben hem C++ hem de blueprintleri bilen birisi olarak Epic Games çok doğru bir hamle yaptı diyorum.

Artık scripting veya programlama yapmaya gerek yok coding agentları öğrenin, skills, agents, orchestration, planning, self-loop programming, grillization, vibe coding setup yapmanın en basit yolu.

Elemanın biri youtube da konuyla alakalı videoya "Yeni bir yazilim mimarisi Entity Component System(ECS) geçiliyor Blueprint kaldirilmasinin sebebi bu. Blueprinti yeni yazilim mimarisine uyarlamasi cok zor olmasindan kaynakli yeniden yapmaya yakin olur. Bu yüzden kaldırılacak" gibi bişey demiş Doğru mıudur?
Tam olarak değil.

Blueprint phase out sebebinin temelde dört temel sebep şudur

0) Token Harcamadaki Sorun: Yazılımların masrafları artık yazdığınız kod ve tasarım değil, ne kadar tokenization yapıp, agentic coding araçlarını paralel, agentic orchestration, skills, paralel agentlar vs kullandığınız.

1) Agentic Coding: Birinci sebep Agentic AI coding sistemleri kullanıcını istediği her şeyi yapabilir yani scripting uygulanması olası bir durum. (sesli komutla bile).

2) Tokenization Fazla: Blueprint graphların çok masraflı tokenization yapması çünkü LLM'ler N+1. sytnax'ı bulmaya çalışır linear olarak.

3) Graphlardaki Basit Algoritmalar Biraz Masraflı: Graphlar istenilen kadar optimize değildir, Bir graph node'dan atıyorum Dijkstra'nın finding algoritmasından bir pathfindingin graph node tarafından LLM tarafından bulunması oldukça tokenization harcayabilir.

Bilmiyorum siz hala ellerle mi yazıyorsunuz ama bu eskide kaldı.

Verse dili de gayet basit, visual scripting language için bu kadar ağır compile ve bytecode işlevlerine artık yok, çok fazla token harcar.

+ Verse dilini bilmenize gerek yok. Bir dili bilmeden de scripting yapabilirsiniz, eğer kullanmayı biliyorsanız.

Sesli komut vererek ile bile artık istediğiniz kodu yazabileceğiniz zamanlar hiç uzakta değil...

Nedense Unreal Engine kullanan kişi sayısı arttı son zamanda bu sevindirici fakat hem C++ hem blueprint kullanan birisi olarak tekrar söylüyorum;

Epic harika bir iş yaptı, fakat Google Genie ve Runaway'ın ML karşısında uzun vadede oyun motorlarının hiç şansı yok.

Çünkü auto-loop ile bir cloud serverda 10-20 coding agent paralel çalışarak bize tam kapsamlı bir oyun motorunu belirli saat diliminde yazabilir ki compiler yazıldı... Bilmiyorum kaçınızın haberi var.

Ağzı olan konuşuyo kim bu arkadaş ben bilmiyorum.

Artık yazılımların implementasyonunu ve iş gücünü ne yazık ki insanlar yapmayacak, sistem ve tasarımı, iyi, atıyorum mesela factoring design patterni yazılımına pooling yaparken entegre etmeyen birisi işin sonunda geride kalacak. Mühendislere hala ihtiyaç var.

Exponential ilerleyen bir teknoloji karşısında lütfen düğümleri artık bağlamıyorsunuz diye ağlamayın,

Ben ilk AI ile olan ilk agentic bilgisayar oyununu geliştirdim. Burada tecrübe ile konuşabilirim!

Exponential ilerleyen teknoloji karşısında, elle kod yazan veya düğümleri bağlamak için mouse sürükleyen programcıların şansı yok. Nasıl kullanıldığını bilseniz zaten yeterli.

Epic doğru iş yaptı uzun vadede.

Ali dostum yi
Sanırım tam anlatamıyorum, programlama yapmak için artık coding agentlar yapabiliyor, bu noktada, blueprint işlevsiz kalıyor.

Blueprint aslında bir bytecode üretiyor virtual machine üzerinde, fakat çok fazla düğüm ve bu graphların bilinmedik bir kaynaktan geldiğini tokenize etmek oldukça masraflı ve yavaş bir iş...

Siz aslında byte formatına çevrilmiş bir kod yazıyorsunuz compile ettiğiniz zaman, bunu da Unreal'in blueprint sistemi kendi hafızasına yükleyip runtime içerisinde, sistemde oluşturduğu bytecodeların adreslerinden fonksiyonları veya registerları çağırıyor en basit şekilde.

Unreal Engine için Verse sistemi hali hazırda var, bunun için kendi dil modelini de yaratabilir. Atıyorum Unreal LLM gibi, üstte yazdığım gibi, gerek kalmayacak.

Bakın, bu bir distruptive tech devrimi, görüp yaşayın derim :) Yani sesli bile scripting veya programming yapabileceksiniz. Siz bir aktörün ne demek olduğunu biliyorsanız veya atıyourm Event Dispatcherın ne demek olduğunu biliyorsanız %99 ihtimalle doğru şekilde programlayacak o zamana kadar bu coding agentlar... Ancak,

Natural Language Processing (NLP) algortimaları ile Türkçe yazarak, scripting yapabileceksiniz.

Tekrar söylüyorum düğümleri bağlamak, zaman kaybı, bunu göreceksiniz.

Artık coding agent için şunu diyeceksiniz, bana bir Açılır Kapı oluştur (LLM yaklaşık 10-15 saniyede yapar)

A) Blueprint scripting ile, timerları oluşturup, graphları ayarlayıp, düğümleri bağlamak mı daha kolay?

B) Yoksa 10-15 saniye beklemek mi?

Sanırım bu sorunun cevabını biliyoruz.

Ben hem C++ hem de blueprintleri bilen birisi olarak Epic Games çok doğru bir hamle yaptı diyorum.

Artık scripting veya programlama yapmaya gerek yok coding agentları öğrenin, skills, agents, orchestration, planning, self-loop programming, grillization, vibe coding setup yapmanın en basit yolu.

Dostum kusura bakma ama bazı şeylere çok bodozlama dalıyorsun, adamlar state of unreal da visual mcp usage örnekleri verdi ama verse ile alakalı birşey göstermediler farkındaysan, Tim Sweeney'in UE6 ile alakalı önceki konuşmalarını dinleyin bence, adamlar sıfırdan bir dil ürettiler, multi-thread kuralları farklı, networking iris üzerine kurulu ve hiçbir dile benzemiyor, java desen "var" entry harici benzemiyor, c++ ile alakası yok, python ile uzaktan yakından alakası yok, konuşmalarda açıkça belirtildi herşey hala geliştirme aşamasında yani dil hala evriliyor, şu an yapabileceğiniz en iyi yaklaşım "testing testing testing" dendi. UE6 git repo daha yeni eklendi ve verse desteği yok, anlayacağın AI' lar documentation da yazandan farklı birşey bilmiyorlar ki doc dosyaları bile geçici, test edenler AI lar sadece halüsinasyon görüyor, saçma sapan kod yazıyorlar diyor Verse ile. Zaten geliştirmenin tamamlanma süreci için 2029 işaret edildi. Anlayacağınız taşlar yerine oturana kadar ki bu ortalama 2027 sonları olur, AI a bol keseden yalan yanlış kod için token harcamaktan başka birşey elde edemezsiniz. Bu geçiş sürecinde ue5 e saplanıp kalmak veya sapan ile kuş avlamak istemiyorsanız bence dili ufaktan öğrenmeye başlasanız iyi ederseniz, ben 2028 gibi beklediğim için acele etmemiştim, ancak önümüzde 6-7 aylık bir süreç kaldı, anlayacağınız günde 1 saat ayırıp öğrenmeye başlamak en akıllıca hareket olur şu anda. Hepinize tavsiyem bu yönderdir, konuyla alakalı başka birşey söylemeyeceğim açıkçası. Bu noktadan sonrası herkesin kendi tercihi.

Ali dostum yi

Dostum kusura bakma ama bazı şeylere çok bodozlama dalıyorsun, adamlar state of unreal da visual mcp usage örnekleri verdi ama verse ile alakalı birşey göstermediler farkındaysan, Tim Sweeney'in UE6 ile alakalı önceki konuşmalarını dinleyin bence, adamlar sıfırdan bir dil ürettiler, multi-thread kuralları farklı, networking iris üzerine kurulu ve hiçbir dile benzemiyor, java desen "var" entry harici benzemiyor, c++ ile alakası yok, python ile uzaktan yakından alakası yok, konuşmalarda açıkça belirtildi herşey hala geliştirme aşamasında yani dil hala evriliyor, şu an yapabileceğiniz en iyi yaklaşım "testing testing testing" dendi. UE6 git repo daha yeni eklendi ve verse desteği yok, anlayacağın AI' lar documentation da yazandan farklı birşey bilmiyorlar ki doc dosyaları bile geçici, test edenler AI lar sadece halüsinasyon görüyor, saçma sapan kod yazıyorlar diyor Verse ile. Zaten geliştirmenin tamamlanma süreci için 2029 işaret edildi. Anlayacağınız taşlar yerine oturana kadar ki bu ortalama 2027 sonları olur, AI a bol keseden yalan yanlış kod için token harcamaktan başka birşey elde edemezsiniz. Bu geçiş sürecinde ue5 e saplanıp kalmak veya sapan ile kuş avlamak istemiyorsanız bence dili ufaktan öğrenmeye başlasanız iyi ederseniz, ben 2028 gibi beklediğim için acele etmemiştim, ancak önümüzde 6-7 aylık bir süreç kaldı, anlayacağınız günde 1 saat ayırıp öğrenmeye başlamak en akıllıca hareket olur şu anda. Hepinize tavsiyem bu yönderdir, konuyla alakalı başka birşey söylemeyeceğim açıkçası. Bu noktadan sonrası herkesin kendi tercihi.
Derin bir altyapıya sahip olmayan biri olarak merak ettiğim, şimdi ben ve benim gibi diğer insanlar BP ile belli çapta bi oyun ortaya çıkarıyor. Varsayalım adamlar BP komple kaldırdı. Bizim için serüvenin sonuna mı gelmiş bulunuyoruz? Kod bilmeyen sadece BP ile bişeyler yapmaya çalışanlar yeni sisteme ayak uyduramayacak mı? Alıştık sonuçta kutucuk ekle bağla çalıştıra
Yani kısa vadede UE5 sürümünde yine devam ederiz sonuçta UE4 ile oyun geliştiren insanlar hala var. Ama yeniliklerden kolaylıklardan faydalanamayacağımız gibi bir de yeni ya da güncel assetlerden faydalanamama durumu var gibi görünüyor.

Derin bir altyapıya sahip olmayan biri olarak merak ettiğim, şimdi ben ve benim gibi diğer insanlar BP ile belli çapta bi oyun ortaya çıkarıyor. Varsayalım adamlar BP komple kaldırdı. Bizim için serüvenin sonuna mı gelmiş bulunuyoruz? Kod bilmeyen sadece BP ile bişeyler yapmaya çalışanlar yeni sisteme ayak uyduramayacak mı? Alıştık sonuçta kutucuk ekle bağla çalıştıra
Yani kısa vadede UE5 sürümünde yine devam ederiz sonuçta UE4 ile oyun geliştiren insanlar hala var. Ama yeniliklerden kolaylıklardan faydalanamayacağımız gibi bir de yeni ya da güncel assetlerden faydalanamama durumu var gibi görünüyor.
Açık konuşmak gerekirse tam olarak nasıl bir şey getirecekler bende tam bilmiyorum, çıkınca göreceğiz demek yerinde olur. Ancak şu anki UEFN visual verse aynı BP gibi content klasörü içinde görülebilen objeler, ancak kodlama kısmı VSCode üzerinden, yani içini açıp node birleştirme filan gözükmüyor ortalıkta, dediğim gibi göreceğiz. Çünkü vaad edilen herkesin kullanabileceği bir Unreal yaratmak, dolayısıyla birşeyler gelecektir diye düşünüyorum.

Diğer açıdan bakmak gerekirse de derin bir altyapıya ihtiyacın yok, zaten BP kullanmayı biliyorsun dolayısıyla text based olmayan kodlamayı zaten öğrendin, dediğim gibi günde 1 saat ayırıp öğrenmeye başlasan motor çıkınca hazır olursun bence. Gereksiz dipnot: ben hayatım boyunca tek satır kod yazmamış bir insan olarak 40 yaşımdan sonra c++ öğrendim, derin altyapı gerçekten lazım mı dersin?

Öğrenmekten çekinmeyin arkadaşlar, hayatta en büyük güç bilgidir, öğrendiği için kaybeden insan görmedim ben hayatım boyunca. Dediğim gibi dili inceledim, evet gerçekten korkutucu ve farklı ilk bakışta ama herşey öğrenene kadar zordur hatırlatırım.

AI a bol keseden yalan yanlış kod için token harcamaktan başka birşey elde edemezsiniz
Ali dostum yi

"AI a bol keseden yalan yanlış kod için token harcamaktan başka birşey elde edemezsiniz."

Hayır. AI ile ne geldiğinin farkında değilsiniz.

Geleneksel yazılım geliştirme süreçleri bitti.

AI coding agentların birbirleriyle konuştuğu, bağımsız görevleri üstlendiği sistemlere hazırlan bence.

Zaten altyapı olarak motor bilgin var, sadece Türkçe bilmen yeterli fakat İngilizce yazarsan daha az token harcamış olursun ufak bir bilgi :)

hayır tam olarak BP gibi değil, bu çocuklar için block based robotic programlama dilleri var, sanırım onlara benziyor, kutuları sırayla diziyorsun o da kodu oluşturuyor. Anlayacağınız alışık olduğunuz mantığın dışına kayıyor sistem evet, ama öncesinde de yazdığım gibi adamlar bunu yeni duyurmadılar, yıllar önce ue6 hakkında açıklamalar yapıldı, amaç herkesin ulaşabileceği ve kullanabileceği bir motor üretmek. muhtemelen bp mantığından daha kolay bir mantık oluşturacaklar. siz alışılagelmiş bp mantığa alışık olduğunuz için başta garip gelecektir kesinlikle ama olayın temelini zaten biliyorsunuz, yenisine kısa sürede adapte olacağınıza eminim.
Ben o bahsettiğiniz sistemi de kullandım. Üniversitede bir kodlama çeşidi vardı alt alta blok diziyorsun. Bu daha da saçma. Çünkü burada İşlem sırasını düzgün seçemiyorsun. Yukarıdan aşağı uzayacak kod gibi böylece yapay zeka daha iyi okuyacak sanırım. Yan yana olunca okunmuyor.
Bu yüzden blok şeklinde yukarıdan aşağı yapmak istiyorlar. Ama o da ayrı bir sıkıntı. Bilmiyorum bakıp göreceğiz. Benim içime sinmedi. Kim 12 yıldır alıştığı bir şeyi kolayca bırakabilir ki? BP ile yazmanın ayrı bir zevki var @Khubur
Hani tamam sesle ya da iki promptla kod yazdırabilirsin fakat, bu yemek yemeyip hap içip doymaya benziyor. Yani bir zevki de kalmıyor olayın. Herkesin görüşü farklı tabi. Token kısmı dediğim gibi ayrıca maliyetli bir şey. Orta ölçekli ya da büyük firmaların işine yarayacaktır. Ama benim gibi geliri olmayan ve kendi başına bir şey yapmaya çalışan birinin ne kadar işine yarar bilemeyiz. Hem insanı tembelleştiren hem de beyin paslandıran bir şey. Kodlama yetiniz yok oluyor. Düşünce yetiniz gidiyor sadece AI tarafına kendinizi bırakırsanız. Ayrıca bunun bir zevki var dediğim gibi. Kendin başarmış hissediyorsun dopamin veriyor. Fakat AI ile prompt yazınca aynı şey olmayacak. Ve bir ton saçma sapan oyun göreceğiz ortalıkta. Her allahın günü bin oyun çıkar artık.

Doğrudur. UActor sistemi bitiyor ECS geliyor.
Daha fazla performans kazandırdığı da doğrudur. Bunu 32 bit den 64 bite geçiş gibi algılayabilirsin. Tam anlatamayacağım ben de bilmiyorum tek bildiğim şey verilerin gruplar ve kümeler halinde tutuluyor olması. İşlemcide 1 işlem 1 batch yiyorsa ECS siteminde 10 işlemlik 1 küme 1 batch yiyor. Böylece 100 NPC spawn ettiğinde işlemci haşlanmıyor. Dağınık gelmiyor veri yani ECS sisteminde.